Shakshuka met Merguez en Feta


Shakshuka met merguez en feta.
Shakshuka met merguez en feta.

INGREDIËNTEN (4 personen)

 

4 merguez worstjes

4 eieren

500 gram tomaten

1 rode punt paprika

2 uien

2 teentjes knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

2 theelepels harissa

2 theelepels paprika poeder

2 theelepels gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

Olijfolie

Peper en zout

 

Garnering:

100 gram feta

1 eetlepel peterselie, fijngehakt

1 eetlepel koriander, fijngehakt


BEREIDING

Pel de ui en de knoflook, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de tomaten in blokjes en de merguez in stukjes van 2 a 3 cm.

 

Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en bak de merguez rondom bruin. Voeg de uien en de paprika toe en bak dit mee tot de ui begint te verkleuren. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree, harissa, specerijen en de blokjes tomaat toe en bak dit een paar minuten mee. Tenslotte het blikje tomatenblokjes toevoegen en het geheel op laag vuur 10 minuten pruttelen. Proef en breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra harissa.

 

Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren, doe de deksel op de pan en laat de eieren nu op laag vuur in 6 tot 8 minuten pocheren tot het eiwit stevig is en de dooier nog zacht.

 

Garneer met feta en fijngehakte peterselie en/of koriander.

 

Lekker met platbrood.

 


Instant Pot:

Bak de merguez in een beetje olijfolie rondom bruin op de Sauté stand. Bak vervolgens de uien en paprika aan en voeg dan de knoflook, tomatenpuree, harissa, specerijen en de blokjes tomaat toe.

 

Bak een paar minuten en voeg dan het blikje tomatenblokjes toe, breng op smaak met peper en zout. Zet de IP uit door op Cancel te drukken. Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor Manual HP, 8 minuten. Als het kookproces klaar is op Cancel drukken en QR.

 

Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Pocheer de eieren op de Sauté stand tot het eiwit gaar is en de dooier nog zacht.

 

Daarna garneren met feta en fijngehakte peterselie en koriander.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Dorine (dinsdag, 23 april 2019 19:30)

    Erg lekker! Tip: je kunt dit recept ook nog in je rubriek “instantpot” plaatsen (nu staat het alleen bij “lamsvlees”. )

  • #2

    JayBee Kookt (donderdag, 25 april 2019 14:49)

    Dank je, ik heb het er gelijk bij gezet.