Cranberry Notenbrood


Cranberry notenbrood.
Cranberry notenbrood.

INGREDIËNTEN: 

 

Voordeeg:

100 gram tarwebloem

100 gram water

1/4 theelepel instant gist

 

Deeg:

300 gram tarwebloem

175 gram water

1 portie voordeeg

25 gram zachte roomboter

7 gram zout

3 gram instant gist

4 gram kaneel

75 gram gele rozijnen
125 gram gedroogde cranberry's

30 gram hazelnoten

30 gram walnoten

 

Garnering:

Semolina


BEREIDING

 

Voordeeg:

Meng in een grote maatbeker of beslagkom de tarwebloem met het water en de gist goed door elkaar. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 8 tot 10 uur bij kamertemperatuur staan.

 

Voorbereiding:

Doe de cranberry's en de rozijnen in een schaaltje en giet er net zoveel warm water bij tot ze net onder staan. Laat 20 minuten wellen, giet het water daarna af en laat de vruchten goed uitlekken. Dep ze vlak voor gebruik nog even goed droog met een keuken papiertje.

Rooster de hazelnoten en walnoten even kort in een droge koekenpan. Laat de noten daatna even afkoelen en hak ze grof.

 

Deeg:

Doe de tarwebloem, en het lauwwarme water in de kom van de keukenmachine en meng met de deeghaak kort tot alles door elkaar gemengd is. Dek af met huishoudfolie en laat het een half uurtje bij kamertemperatuur staan. Dit proces heet autolyse, het meel krijgt de tijd om het water goed op te nemen en er beginnen zich al glutenstrengen te vormen. Op deze manier kan meer vocht gebruikt worden en krijg je een sappiger brood wat ook langer vers blijft.

 

Na de autolyse voeg je het voordeeg, zout en de roomboter toe. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de deeghaak, de laatste minuut voeg je de kaneel toe en kneed je tot dit goed is opgenomen door het deeg.  Het deeg blijft wat plakkerig maar moet wel elastisch zijn. Dek het deeg af en laat het 15 minuten staan.

Kneed met de hand de cranberry's, rozijnen en noten door het deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, dek deze af met huishoudfolie en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer 60 minuten).

 

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk met je handpalmen de lucht uit het deeg. Bol het deeg op en laat het 20 minuten rusten.

 

Vorm nu het brood naar wens en breng het deeg goed op spanning. Rol het brood door de semolina en leg het met de naad naar beneden op een bakplaat.

 

Dek af met huishoudfolie en laat het deeg nog een uur rijzen. Snijd het brood aan de bovenkant in met een scherp mes.

 

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220'C. Schuif het brood in de oven en bak het in 40 tot 45 minuten gaar.

 

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0