Mexicaanse Tomatensoep met Zwarte Bonen en Mais


Mexicaanse tomatensoep met zwarte bonen, paprika en mais.
Mexicaanse tomatensoep met zwarte bonen, paprika en mais.

INGREDIËNTEN: 

 

1 kilo rijpe tomaten

3 grote rode uien

2 rode puntpaprika's

2 teentjes knoflook

1 jalapeño peper

300 gram mais

300 gram zwarte bonen

500 ml gezeefde tomaten

500 ml bouillon

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels paprikapoeder

2 theelepels gemalen chipotle peper

3 takjes oregano

3 takjes tijm

Zout en peper

Olie

 

Garnering:

Zure room

Geraspte kaas

Bosje koriander


BEREIDING

Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Maak de ui en de knoflook schoon, snipper de ui fijn en hak de knoflook. Halveer de paprika's en de peper, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika in kleine blokjes en de peper ragfijn. Laat de zwarte bonen en de mais uitlekken.
Verhit een beetje olie in een pan en bak daarin de ui tot deze zacht begint te worden, voeg dan de knoflook, jalapeño peper en de paprika toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg vervolgens de blokjes tomaat, mais, zwarte bonen, komijn, chipotle peper en het paprikapoeder toe en bak nog een minuut. 

 

Blus af met de bouillon en de gezeefde tomaten, meng alles goed door elkaar en voeg de takjes oregano en tijm toe. Laat de soep een half uurtje op laag vuur pruttelen. 

 

Haal de takjes kruiden uit de soep. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper of wat extra chipotle peper.

 

Serveer de soep met een schep zure room, geraspte kaas en fijngehakte koriander. 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker ongeveer 4 uur op low verwarmen.

Verder op dezelfde manier afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst de ui aanbakken op de Sauté stand. De knoflook, paprika en specerijen toevoegen en een minuutje meebakken.  Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Sluit en vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Soup programma en stel de IP in op High Pressure voor 10 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt.  Verder op dezelfde manier op smaak brengen en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0