Normandische Kip


Normandische kip gestoofd in appelcider. Met gebakken appel, boontjes en aardappelkroketjes.
Normandische kip gestoofd in appelcider. Met gebakken appel, boontjes en aardappelkroketjes.

INGREDIËNTEN

 

1 kip in stukken of 6 drumsticks

200 gram spekreepjes

3 uien, in halve ringen

2 teentjes knoflook

2 stengels bleekselderij, in blokjes

1 eetlepel bloem

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

2 takjes salie

300 ml droge Normandische appelcider

200 ml bouillon

1 eetlepel mosterd

125 ml crème fraîche

Peper en zout maar smaak

Olie of roomboter

 

Garnering:

Gebakken appel

Bosje platte peterselie, fijngehakt


BEREIDING

 

Bestrooi de kip rondom met peper en zout. Verhit een klontje boter De stukken kip rondom bruin bakken in een beetje olie of boter. De kip uit de pan halen en in het bakvocht de spekreepjes en de ui bakken. Als de ui zacht is de knoflook, bleekselderij en de bloem toevoegen en een minuutje mee laten bakken.

 

Blus af met de appelcider en de bouillon. Voeg de laurier, tijm en salie toe en meng alles goed door elkaar. Laat de kip op laag vuur ongeveer 90 minuten stoven.

 

Verwijder de takjes kruiden en de laurierblaadjes. Haal de kip uit de saus en leg deze eventueel een paar minuten onder een hete grill voor een krokant korstje.

 

Voeg de mosterd en de crème fraîche toe aan de saus en meng het goed door elkaar, laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met wat zout en flink wat vers gemalen peper, garneer met wat fijngehakte peterselie.

Lekker met gebakken appel.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen bouillon toevoegen (eventueel vervangen door een bouillonblokje), ongeveer 4 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier op smaak brengen en garneren.

 

Instant Pot:

Bak de kip in een beetje boter of olie in delen rondom bruin op de Sauté stand, haal de kip uit de pan. Bak in het achtergebleven braadvocht de spekreepjes en de uien tot de ui zacht begint te worden. Daarna de knoflook en bleekselderij toevoegen en nog een minuutje bakken. Geen bloem toevoegen, dit kan aanbranden in de IP, de saus kan achteraf ingedikt worden. Afblussen met de appelcider en de bouillon. Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De kip en de overige ingrediënten in de pan doen. Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Poultry programma en stel de IP in op 12 minuten, daarna NPR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt en verwijder de takjes kruiden en de laurier. Haal de kip uit de pan en laat de saus op de Sauté stand inkoken tot de gewenste dikte. Verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0