Sticky Aziatische Kipballetjes


Sticky Aziatische kipballetjes met gebakken rijst en shiitake.
Sticky Aziatische kipballetjes met gebakken rijst en shiitake.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes: 

400 gram kippengehakt

100 gram panko

1 ei

3 bosuitjes

2 teentjes knoflook

1/2 rode peper

2 theelepels geraspte gember

1 eetlepel oestersaus

1 eetlepel sojasaus

2 theelepels sesamolie

 

Sticky Saus:

75 ml sojasaus

75 ml mirin

2 eetlepels honing

2 eetlepels rijstazijn

2 eetlepels oestersaus

2 theelepels sesamolie

1 rode peper

1 ui

1 teentje knoflook

1 eetlepel geraspte gember

 

Garnering:

Geroosterde sesamzaadjes


BEREIDING:

Doe het gehakt in een kom. Rasp de knoflook en gember en snijd de bosuitjes in ringetjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak de peper ragfijn. Kluts het ei los en meng het met de sojasaus, oestersaus, sesamolie, knoflook, gember, bosuitjes, sojasaus, sesamolie en de rode peper. Voeg dit mengsel toe aan het gehakt en meng het goed door elkaar.  Voeg net zoveel Panko toe tot je een stevig gehaktmengsel hebt dat niet te plakkerig is. 

 

Rol balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een golfbal. Verhit een beetje olie in een pan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten mooi bruin.  Haal de balletjes uit de pan.

 

Maak de saus. Rasp de knoflook en gember en snipper de ui fijn. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak de peper ragfijn.

 

Bak de ui aan in het achtergebleven braadvocht van de gehaktballetjes, als de ui zacht begint te worden de rode peper, knoflook en gember toevoegen. Bak dit een minuutje mee en voeg dan de sojasaus, mirin, honing, rijstazijn, oestersaus en sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar.

 

Doe de balletjes daarna terug in de pan en laat ze op laag vuur in de saus ongeveer 20 minuten sudderen tot de balletjes gaar zijn en de saus is ingekookt tot een stroperige kleverige saus.

 

Bestrooi de balletjes vlak voor het serveren met geroosterde sesamzaadjes.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de aangebakken gehaktballetjes met de ingrediënten voor de saus 3 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand aanbraden. Haal de balletjes uit de pan en bak de ui, gember, knoflook en rode peper aan.

Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en druk op Cancel om het bakproces te stoppen. 

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de Instant Pot in op Manual, HP voor 5 minuten. Laat na afloop de druk geleidelijk terug lopen (NPR). Open de pan zodra het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0