INGREDIËNTEN:
Deeg:
200 gram tarwebloem
125 gram volkorenmeel
1 theelepel zout
1 theelepel Italiaanse kruiden
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
200 ml lauwwarm water
7 gram gedroogde gist
2 eetlepels olijfolie
Vulling:
70 gram zwarte olijven, grof gehakt
70 gram zongedroogde tomaten
70 gram pecorino in kleine blokjes (of Parmezaanse kaas)
Garnering:
Olijfolie
Italiaanse kruiden
BEREIDING
Doe de gist en het lauwwarme water in een kommetje en meng het door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan tot het begint te schuimen.
Zeef de tarwebloem en het volkorenmeel in een grote kom en meng het zout, de peper en de Italiaanse kruiden er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in en de olijfolie.
Kneed alles in een 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Als het deeg te droog is voeg dan nog wat water toe, is het te plakkerig voeg dan nog wat bloem toe.
Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 60 minuten rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk de lucht uit het deeg. Druk het deeg uit tot een rechthoekige plak en strooi de olijven, zongedroogde tomaten en de blokjes kaas er overheen. Klap het deeg dubbel en kneed in een paar minuten de vulling goed door het deeg heen.
Vorm er een ovaal brood van en breng het deeg goed op spanning. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het onder een vochtige theedoek
nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk het brood voorzichtig met een beetje olijfolie en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. Snijd het brood in met een scherp mes en bak het brood in ongeveer 35
minuten goudbruin en gaar.
Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
Reactie schrijven