Tarwe Vloerbrood met Pitten en Zaden


Tarwe vloerbrood met sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten.
Tarwe vloerbrood met sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten.

INGREDIËNTEN: 

 

Voordeeg:

100 gram tarwebloem

100 gram lauwwarm water

1/4 theelepel gist

 

Deeg:

200 gram volkorenmeel

100 gram tarwebloem

175 gram lauwwarm water

1 portie voordeeg

25 gram zonnebloemolie of zachte roomboter

1 theelepel zout

1/2 theelepel suiker

50 gram gemengde pitten en zaden

 

Garnering:

2 eetlepels gemengde pitten en zaden


BEREIDING

 

Voordeeg:

Meng in een grote maatbeker of beslagkom het tarwemeel met het water en de gist goed door elkaar. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg minimaal 8 uur bij kamertemperatuur staan (liefst overnacht).

 

Deeg:

Doe het volkorenmeel, het tarwemeel en het lauwwarme water in de kom van de keukenmachine en meng met de deeghaak kort tot alles door elkaar gemengd is. Dek af met huishoudfolie en laat het een half uurtje bij kamertemperatuur staan. Dit proces heet autolyse, het meel krijgt de tijd om het water goed op te nemen en er beginnen zich al glutenstrengen te vormen. Op deze manier kan meer vocht gebruikt worden en krijg je een sappiger brood wat ook langer vers blijft.

 

Na de autolyse voeg je het voordeeg, het zout , de suiker en de olie/roomboter toe. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de deeghaak. Schraap tijdens het kneden met een deegschraper een paar keer de wanden van de kom schoon zodat de beide deegsoorten goed met elkaar vermengen. 

 

Het deeg blijft wat plakkerig maar moet wel elastisch zijn. Voeg tenslotte de gemengde pitten en zaden toe en kneed tot deze goed verdeeld zijn in het deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, dek deze af met huishoudfolie en laat het 2 uur rusten op een warme plaats.

 

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk met je handpalmen de lucht uit het deeg.

 

Bol het deeg nu op en breng het op spanning.

 

Leg het deeg  op een bakplaat,  bestrijk de bovenkant met een beetje water en strooi de zaden en pitten er overheen.  Dek af met huishoudfolie en laat het deeg nog een uur rijzen.

 

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220'C. Schuif het brood in de oven en bak het in 35 tot 40 minuten gaar.

 

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0