Aspergesoep met Ei en Krokante Ham


Aspergesoep met ei en krokante ham.
Aspergesoep met ei en krokante ham.

INGREDIËNTEN:  

 

1 kilo witte asperges

1 kleine winterwortel

1 grote ui

1,5 liter groentebouillon

2 takjes lavas, selderij, peterselie en tijm

1 laurierblaadje

Stukje foelie

200 ml kookroom

Versgemalen zwarte peper

 

Garnering:

4 eieren

4 plakken rauwe ham

4 eetlepels fijne kruiden (bv basilicum, bieslook, dille, kervel en peterselie)

 


BEREIDING

Bewaar de asperges tot gebruik in de koelkast, gewikkeld in een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Leg de asperges voor je ze gaat schillen een half uurtje in koud water, ze worden dan steviger en breken minder snel tijdens het schillen.
Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller. De asperge bij de kop beetpakken en vanaf de kop naar de onderkant schillen, de asperge steeds een stukje draaien en dan weer schillen tot alle schil rondom goed verwijderd is. Daarna met een scherp mesje het houtachtige deel van de onderkant afsnijden. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.
Doe de schillen en de onderkanten van de asperges in een soeppan. Maak de wortel en ui schoon en snijd ze in grove stukken, doe ook deze in de pan. Giet er 1,5 liter groentebouillon bij en doe de takjes kruiden en het laurierblaadje erbij. Zet de pan op het vuur en breng de bouillon aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat de bouillon een uurtje trekken.
Kook ondertussen de eieren hard, bak de ham in een koekenpan krokant en hak de kruiden fijn.

 

Zeef de soep en doe de bouillon terug in de pan en breng het opnieuw aan de kook, doe de aspergestukjes in de bouillon en kook ze in ongeveer 10 minuten. Haal de helft van de aspergestukjes uit de bouillon en pureer de rest met behulp van een staafmixer of in een blender tot een gladde soep.

 

Voeg de kookroom toe en verwarm de soep nog een paar minuten. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en de fijn gehakte kruiden. 

 

Schep de soep in kommen en garneer met de achtergehouden aspergestukjes, hardgekookt ei en de krokante ham. 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de bouillon van de schillen en de onderkanten ongeveer 6 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ilse (vrijdag, 15 juni 2018 14:20)

    Ziet er erg lekker uit, snel nog een keertje maken voor het seizoen afgelopen is!