Mascarpone Cheesecake met Bramen en Citroen


Mascarpone cheesecake met bramen.
Mascarpone cheesecake met bramen.

INGREDIËNTEN (Voor een springvorm van 16 cm doorsnede, 8cm hoog)

 

Bodem:

100 gram biscuitjes, verkruimeld

30 gram boter, gesmolten

1 theelepel kaneel

 

Vulling:

250 gram mascarpone

200 gram roomkaas

75 gram suiker

14 gram maïzena

2 eetlepels bramenjam

2 eieren

Rasp van 1 citroen

Snufje zout

 

Decoratie:

4 eetlepels bramenjam

Sap van 1 citroen

Geraspte witte chocolade

Handje verse bramen

 


BEREIDING

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.

 

Vet de springvorm licht in en bekleed de zijkant met bakpapier, op deze manier kun je de cheesecake beter lossen. Maal de biscuitjes fijn in een blender of doe ze in een plastic zakje en rol er met een deegroller overheen. Voeg de gesmolten boter en de kaneel toe en meng het goed door elkaar. Verdeel de kruimels over de bodem en druk ze met de achterkant van een lepel stevig aan.  Laat de bodem goed afkoelen in de koelkast.

 

Doe de mascarpone en roomkaas in een kom, mix in een keukenmachine of met een handmixer alles goed door elkaar. Voeg dan de suiker, citroenrasp, bramenjam, maïzena en een snufje zout toe en mix tot je een homogeen mengsel hebt.

 

Vervolgens de eieren erbij doen en nog even kort mixen tot de eieren volledig zijn opgenomen. Niet te lang want dan krijg je te veel lucht in het mengsel.

 

Giet het mengsel in de springvorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

 

Bak de cheesecake 60 min in een oven van 140 graden Celsius, de cheesecake is dan in het midden nog een beetje wiebelig en stevig aan de randen. Laat de cheesecake in de oven (zet de deur op een kiertje) langzaam afkoelen tot kamertemperatuur, dan is de kans op scheuren het minst groot. Laat de cheesecake daarna zeker 4 uur in de koelkast verder opstijven, het liefst overnacht.

 

Verwarm de bramenjam met het citroensap, laat iets afkoelen en giet het over de taart. Laat het even opstijven in de koelkast en decoreer de cheesecake daarna eventueel nog met wat geraspte witte chocolade en een paar verse bramen. 

 


Instant Pot:

Bereid de bodem en de vulling op bovenstaande manier. 

 

Dek de vorm goed af met aluminiumfolie zodat er geen condens op de cake kan vallen.

 

Giet 250ml water onder in de Instant Pot en verwarm het water op de Sauté stand. Druk op Cancel om het Sauté programma te stoppen.

 

Zet als het water bijna kookt de stoominzet in de pot met daarop de cheesecake.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Manual programma en stel de IP in, 28 minuten high pressure. Zet na afloop van het kookprogramma de IP uit en laat de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan voorzichtig open zodat er geen condens op de cheesecake valt.

 

Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is verder af laten koelen in de koelkast voor minstens vier uur. Maak daarna de springvorm voorzichtig open en verwijder het bakpapier.

 

Decoreer de taart op bovenstaande wijze.


Reactie schrijven

Commentaren: 0