Stol met Amandelspijs, Gedroogde Vruchten en Walnoten


Stol met amandelspijs, gedroogde vruchten en walnoten.
Stol met amandelspijs, gedroogde vruchten en walnoten.

INGREDIËNTEN

 

Stol

400 gram tarwebloem

7 gram gedroogde gist (1 zakje)

50 gram basterdsuiker 

150-160 ml lauwwarme melk

125 gram zachte boter

1/2 tl zout

2 tl kaneel

1 los geklopt ei

300 gram gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, vijgen, cranberries, blauwe bessen)

125 gram walnoten, grof gehakt

250 gram amandelspijs

Sap en rasp van een sinaasappel

 

Amandelspijs:

250 gram blanke amandelen, ongezouten en zonder schil

250 g fijne kristalsuiker

Rasp van 1 biologische citroen 

50 ml water

1 eidooier 

 

Garnering

Gesmolten boter

Poedersuiker 


BEREIDING

 

Amandelspijs:

Doe de amandelen en de suiker in een kruiden/koffiemolen en maal het tot een fijn poeder. Voeg de citroenrasp toe en een scheutje water en maal het tot een egale massa, als de massa te droog is voeg je nog een beetje water toe. Wikkel de spijs in folie en laat het in de koelkast een paar dagen rijpen. Vlak voor gebruik meng je de eidooier door de spijs, hierdoor wordt de amandelspijs soepel en is het beter te verwerken. 

 

Stol: 

De gedroogde vruchten wassen en laten weken in het sap van de sinaasappel. Laat ongeveer een half uurtje weken en laat ze daarna goed uitlekken in een zeef. Daarna nog even droog deppen met een keukenpapiertje. Hak de walnoten in  stukjes en maak een rol van de amandelspijs.

 

Zeef de bloem in een kom en voeg zout, suiker, sinaasappelrasp en kaneel toe. Meng alles goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden.

 

Voeg de gist toe aan de lauwwarme melk, laat het staan tot de gist is opgelost. Giet het gistmengsel en het ei in het kuiltje van de bloem. Kneed het geheel in 10-15 minuten tot een soepel deeg, dit kan in de keukenmachine of met de hand.

 

Nu de boter er beetje bij beetje doorheen kneden, als de boter volledig is opgenomen leg je het in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het deeg 45-60 minuten rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.

 

 

Druk de lucht uit het deeg en rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad lichtjes uit tot een ovale lap, verdeel de gedroogde vruchten en 3/4 van de walnoten over het deeg. Vouw de vulling door het deeg en rol het deeg weer uit tot een ovale lap. Leg de amandelspijsrol in het midden van het deeg en vouw het deeg er over heen, de randen een beetje dichtdrukken zodat de spijs goed is ingepakt. Het restant van de gehakte walnoten over het deeg verdelen en lichtjes in het deeg drukken.

 

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige  theedoek of huishoudfolie en laat de stol 45-60 minuten rijzen.

 

De oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden Celsius.

 

Verwijder de theedoek of huishoudfolie en bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. De stol op een rooster af laten koelen, insmeren met een beetje gesmolten boter en bestrooien met poedersuiker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0