Rabarber Scones met Rabarber Compote


Rabarber scones met rabarber compote.
Rabarber scones met rabarber compote.

INGREDIËNTEN:  (voor 10 stuks)

 

Scones:

300 gram tarwebloem

4 tl bakpoeder

1/2 tl zout

40 gram koude boter, in blokjes

150 ml melk (plus extra om te bestrijken)

65 ml slagroom

1 stengel rabarber + 2 eetlepels suiker

1 tl citroenrasp

Extra bloem om te bestuiven

 

Rabarber Compote:

500 gram rabarber

300 gram aardbeien

300 gram abrikozen (Of appel, perzik, nectarine)

1 kaneelstokje

1 eetlepel custardpoeder

Suiker en citroensap naar smaak


BEREIDING

Scones:

Snijd de rabarber in hele dunne plakjes, strooi de suiker er overheen en laat het een half uurtje staan.

 

Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 

Doe de bloem, het zout en bakpoeder in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg ze toe. Wrijf de boter met je vingertoppen rustig door de bloem. 

 

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de melk en room erin, voeg ook de citroenrasp toe. Meng alle ingrediënten met een spatel door elkaar, en kneed het dan met je handen tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang maar net lang genoeg zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd. 

 

Laat de rabarberplakjes goed uitlekken in een zeef en meng ze door het deeg.

 

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg met de muis van je hand uit tot een dikte van circa 2 cm. Pak dan een ronde koekjessteker en zet die op het deeg, geef er een tik op zodat hij in één keer door het deeg glijdt. Niet draaien want dan krijgen je scones een rare vorm. Je kunt ook het deeg in een cirkel vormen en die vervolgens met een scherp mes in punten snijden.

 

Leg de scones op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met melk en schuif de bakplaat dan in de voorverwarmde oven. Bak de scones in 12-14 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven (225 graden Celsius).

 

 

Rabarber compote: 

Maak de rabarber schoon. Verwijder de boven en onderkant van de stengels, eventuele stugge draden trek je er vanaf. Was de stengels en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm.

Was de aardbeien en abrikozen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren.  Halveer de abrikozen, verwijder de pitten en snijd ze in blokjes.

 

Doe het fruit in een pan en voeg ongeveer 2 eetlepels water, 2 eetlepels suiker en een kaneelstokje toe.  

Breng het aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur ongeveer een kwartiertje pruttelen. Verwijder het kaneelstokje.

 

Los het custardpoeder op in een paar eetlepels koud water en voeg het terwijl je roert toe aan de compote, laat het nog een minuutje door pruttelen.  Breng de compote eventueel nog op smaak met wat extra suiker en wat citroensap.

 

Slow cooker:

De compote kan ook in de slow cooker gemaakt worden, voeg dan geen water toe en verwarm ongeveer 2,5 uur op low. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Carmen (zondag, 20 mei 2018)

    Ik ga de compote straks maken, de scones staan al in de oven. Super bedankt voor de recepten!