Focaccia met Ui, Rozemarijn, Geitenkaas en Honing


Focaccia met ui, rozemarijn, geitenkaas en honing.
Focaccia met ui, rozemarijn, geitenkaas en honing.

INGREDIËNTEN:  

 

Deeg: (voor 2 stuks)

400 gram bloem

1/2 theelepel zout

2 theelepels suiker

7 gram droge gist (1 zakje)

250ml lauwwarm water  (45 graden Celsius)

2 eetlepels olijfolie

 

Topping: (voor 1 focaccia)

50 ml olijfolie

2 teentjes knoflook

Peper

3 takjes verse rozemarijn

2 uien 

100 gram zachte geitenkaas

Honing

Grof zeezout 


BEREIDING

Doe de gist met de suiker en het lauwwarme water in een kommetje en meng het door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan tot het begint te schuimen.

 

Zeef de bloem in een grote kom en meng het zout er doorheen, maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in en 2 eetlepels olijfolie. Met een spatel alles vermengen. Werk in het begin vanuit het midden steeds verder naar de rand. Stort het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.

 

Vet een beslagkom in met een beetje olie, het deeg in de kom leggen en met een beetje olijfolie bestrijken. Afdekken met een vochtige theedoek en 45-60 minuten laten rijzen tot het in volume is verdubbelt.

 

Haal ondertussen de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. De uien in dunne halve ringen snijden en in een beetje olijfolie aanfruiten tot ze zacht beginnen te worden, laat ze daarna afkoelen. Hak de teentjes knoflook fijn en meng ze met 50 ml olijfolie en wat peper.

 

Verdeel het gerezen deeg in twee porties, één deel kun je op dit moment invriezen of later gebruiken met een andere topping.

 

Let één portie deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Om de 2,5 cm met de vingertoppen gaatjes in het deeg drukken.

 

Bestrijk het deeg met de knoflookolie en verdeel de fijngehakte rozemarijn en uien over het deeg. Verkruimel tenslotte de zachte geitenkaas er overheen en sprenkel er wat honing en zeezout overheen. Het deeg afdekken met een vochtige theedoek en nog ongeveer 30 minuten laten rijzen. 

 

De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. De focaccia 20-25 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is en het deeg gaar. Van de bakplaat nemen en op een rooster laten afkoelen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0