Perzische Gehaktballetjes met Granaatappel


Perzische gehaktballetjes met granaatappel, peterselie en munt.
Perzische gehaktballetjes met granaatappel, peterselie en munt.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes:

400 gram half om half gehakt (lam/rund of rund/varken)

1 rode ui, geraspt

1 teentje knoflook, geraspt

2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

1 eidooier

1 eetlepel crème fraîche

4 eetlepel paneermeel (ongeveer)

1 eetlepel paprikapoeder

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels pul biber (of andere chilipeper)

1 theelepel gemalen piment

1 theelepel gedroogde oregano

1/2 theelepel zwarte peper

Zout naar smaak

Olijfolie om te bakken

 

Granaatappel saus:

1 rode ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

2 eetlepels Granaatappel Melasse

100 ml bouillon1

eetlepel bruine suiker of honing

1 eetlepel harissa

Pul biber, zout en peper naar smaak

 

Garnering:

Granaatappelpitjes

Platte peterselie, fijngehakt

Munt, fijngehakt


BEREIDING

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en kneed alles goed door elkaar, voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het gehaktmengsel te nat blijft. Draai hiervan balletjes ter grootte van een golfbal.

 

Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de balletjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan en bak in het achtergebleven braadvocht de ui en knoflook voor de saus tot de ui begint te verkleuren. Blus af met de bouillon en voeg de granaatappel melasse, bruine suiker en harissa toe. Meng alles goed door elkaar en breng de saus op smaak met pul biber, peper en zout.

 

Leg de balletjes in de saus en laat ze op laag vuur 30 minuten stoven. 

 

Garneer met fijngehakte munt en peterselie en strooi de granaatappelpitjes er overheen.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slecht 50 ml bouillon toevoegen, 3 tot 4 uur verwarmen op low. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand rondom bruin bakken. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui begint te verkleuren. Daarna de bouillon, granaatappel melasse, en harissa toevoegen en door elkaar mengen. De saus op smaak brengen met pul biber, peper en een beetje zout.

 

Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 5 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Indien de saus te dun is kun je op de Sauté stand de saus inkoken tot de gewenste dikte. 

 

Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0