Aziatische Kippensoep


Aziatische kippensoep met paksoi, noedels, paddenstoelen, taugé, koriander en Thaise basilicum.
Aziatische kippensoep met paksoi, noedels, paddenstoelen, taugé, koriander en Thaise basilicum.

INGREDIËNTEN

 

Bouillon:

2 kippenpoten of 4 kippendijen met bot

Handje gedroogde shiitake 

2 uien of 4 sjalotten

3 teentjes knoflook

1 stengel sereh

3 cm verse gember

3 cm verse laos

3 cm verse kurkuma (of 1 theelepel gemalen)

2 rode pepers

2 blaadjes salaam

2 limoen blaadjes (djeroek poeroet)

4 Korianderwortels (optioneel)

1 kaneelstokje

1 steranijs

1 tl korianderzaad

1 tl Szechuan peper

Versgemalen zwarte peper naar smaak

2 liter water

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels oestersaus

2 theelepels sesamolie

Kokosolie 

 

Garnering:

Noedels

Paddenstoelen

Taugé 

Koriander

Thaise basilicum


BEREIDING

Halveer de rode pepers en verwijder eventueel de zaadjes voor wat minder pit. Snipper de ui grof en hak de knoflook in stukken. De gember, laos en kurkuma in schijven snijden. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh, kneus de stengel of leg er een knoop in.

 

Verhit een beetje kokosolie in een grote soeppan en bak hierin de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, laos en kurkuma even aan. Laat het korianderzaad, het kaneelstokje en de steranijs even meebakken. Voeg de kip, korianderwortels, salaam, limoenblaadjes, gedroogde shiitake  en de sereh toe en blus af met de bouillon.

 

Laat de soep op laag vuur een uurtje trekken of tot de kip gaar is. Haal de kip uit de bouillon en zeef de rest van de bouillon. 

 

Laat de kip even afkoelen en pluk daarna het vlees van de botten. Doe het samen met de mihoen, wat plakjes paddenstoelen en de paksoi bij de bouillon. Breng de soep op smaak met wat sojasaus, oestersaus en sesamolie. Laat de soep nog een kwartiertje doorwarmen.

 

Schep de soep in kommen en garneer met wat korianderblaadjes, Thaise basilicum en taugé.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de bouillon 5 uur op low laten trekken, daarna de bouillon zeven. Het vlees van de botten plukken en samen met de mihoen, plakjes paddenstoelen en de paksoi  nog een half uurtje op low verwarmen.  Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de uien, knoflook, rode peper, gember, laos, kurkuma, korianderzaad en Szechuan peper op de Sauté stand aanbraden. Voeg de overige ingrediënten toe. Druk op Keep Warm/Cancel om het bakproces te stoppen.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Druk op Soup en stel de IP in op 20 minuten. Als het programma afgelopen de druk langzaam terug laten lopen (NPR), open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Zeef de bouillon en pluk het vlees van de botten. Doe de bouillon samen met de kip, mihoen, plakjes paddenstoelen en de paksoi terug in de pan. Laat het een kwartiertje doorwarmen.


Commentaren: 2
  • #2

    Jaybeekookt.nl (woensdag, 25 april 2018 20:10)

    Leuk, eet smakelijk alvast :)

    De Instant Pot is een elektrische hogedrukpan, waar je overigens ook in kunt slow cooken.

  • #1

    Ankie van der Voort (woensdag, 25 april 2018 13:15)

    Deze ga ik xeker proberen, heel erg bedankt.
    Wat is een instant pot.?