Vegetarische Paddenstoelen Rendang


Vegetarische paddenstoelen rendang met nasi goreng en omelet rolletjes.
Vegetarische paddenstoelen rendang met nasi goreng en omelet rolletjes.

INGREDIËNTEN

 

200 gram shiitake
4 koningsoesterzwammen

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook
2 lomboks (naar smaak)

1 tl djinten

2 tl korianderzaad

1 tl taotjo (optioneel)

2 kemirienoten of 2 theelepels kemiriepasta

3 cm gember

2 schijfjes laos

2 schijfjes koenjit wortel (of 1 theelepel gemalen koenjit)
1 sereh stengel, gekneusd

1 steranijs

2 daun salaam

2 djeroek poeroet

1 el gula djawa

1/3 blok santen

150 ml kokosmelk

Geroosterde kokos (optioneel)

Olie  


BEREIDING

De kemirienoten 10 minuten roosteren in een oven van 180 graden. Daarna in een blender of cobek een boemboe maken van de geroosterde kemirienoten, knoflook, lomboks, ketoembar, djinten, taotjo, koenjit en gember. Fruit de uien in een scheutje olie tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de boemboe toe en bak tot de geuren vrijkomen.

 

Snijd de shiitake in blokjes en voeg ze toe aan de boemboe, bak een paar minuten mee. Voeg daarna steranijs, sereh, laos, koenjit, daun salaam en djeroek poeroet toe. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel een uurtje op laag vuur stoven zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

 

Ondertussen de koningsoesterzwammen in repen snijden en goudbruin bakken in een beetje olie. 

 

De sereh, steranijs, daun salaam, djeroek poeroet en de schijfjes laos en koenjit verwijderen. Voeg de koningsoesterzwammen toe en laat ze nog een kwartiertje mee stoven. Voeg de gula djawa en de santen toe, de saus zal nu indikken. Indien de saus te dun is kun je deze nog wat verder in laten koken of wat geroosterde gedroogde kokos toevoegen.

 

De rendang eventueel nog op smaak brengen met een beetje extra gula djawa of citroensap.


Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Martijn (maandag, 10 december 2018 16:38)

    Trassi is niet vegetarisch dus zal vervangen moeten worden. Echte vegetariers zullen niet blij zijn als er vis/garnalen in blijken te zitten.

  • #2

    JayBee Kookt (maandag, 10 december 2018 17:50)

    Je hebt helemaal gelijk dat is een foutje, ik ga het gelijk aanpassen. Ik gebruik als vegetarische variant voor trassi taotjo, een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen.

  • #3

    Astrid (zondag, 20 januari 2019 22:36)

    Hallo Jay Bee, de ingrediëntenlijst van je rendangrecept overtuigt me meteen! Ik neem aan dat het recept voor 4 personen is. Hoeveel kemirienoten gebruik je om te roosteren?

  • #4

    JayBee Kookt (dinsdag, 22 januari 2019 18:03)

    Hoi Astrid, ik zie dat het ingrediënt in de lijst is weg gevallen. Ik pas het gelijk even aan. Je hebt 2 kemirienoten nodig of 2 theelepels kemiriepasta. Het is inderdaad voor ongeveer 4 personen.