Mexicaanse Bonensoep


Mexicaanse bonensoep, daarbij maisbrood en guacamole.
Mexicaanse bonensoep, daarbij maisbrood en guacamole.

INGREDIËNTEN

 

150 gram gedroogde kidney bonen

150 gram gedroogde bruine bonen

100 gram chorizo

1 klein blikje tomatenpuree

2 uien

2 teentjes knoflook

1 jalapeño peper

2 rode puntpaprika's

1 winterwortel

1 runderschenkel

1 eetlepel paprikapoeder

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels gemalen chipotle peper (naar smaak)

2 takjes oregano

2 takjes tijm

Runderbouillon

1 rookworst

1 blikje mais (200 gram)

Versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

 

Garnering:

Fijngehakte koriander of bladpeterselie

Zure room

Gerapte kaas


BEREIDING

De bonen een nacht laten weken in een pan koud water, het water af en toe verversen. De volgende ochtend de bonen aan de kook brengen en 15 minuten laten koken, daarna afgieten en uit laten lekken.

 

Ondertussen de groenten schoonmaken. De ui snipperen, de knoflook fijnhakken, de wortel en de paprika in blokjes snijden en de jalapeño peper fijnhakken (zaadjes verwijderen). 

 

De chorizo in blokjes snijden en aanbakken, als ze beginnen te verkleuren de ui en tomatenpuree even mee laten bakken. Voeg de knoflook en de specerijen toe en laat die meebakken tot de geuren vrijkomen. De runderschenkel erbij doen, daar bovenop de bonen en dan de rest van de groenten, de takjes tijm en oregano. Voeg nu net zoveel bouillon toe tot alles bijna onder de vloeistof staat, ongeveer 1 cm onder het oppervlak. Laat de soep op laag vuur ongeveer anderhalf uur pruttelen tot de bonen en andere groenten gaar zijn. 

 

Haal de takjes kruiden en de schenkel uit de soep. Roer de soep een paar keer goed door zodat de bonen gedeeltelijk breken, dat geeft meer binding. Je kunt ze ook met behulp van een pureestamper gedeeltelijk kapot maken of een deel van de soep pureren met de staafmixer. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Pluk het vlees van de schenkel en doe dat weer terug in de soep.

 

Laat de mais uitlekken en voeg deze samen met de rookworst toe aan de soep, verwarm de soep nog een half uur tot de rookworst warm en gaar is.

 

Garneer met wat zure room, fijngehakte koriander en geraspte kaas. Lekker met guacamole en maisbrood.

 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de soep ongeveer 8 uur op low verwarmen en verder voorbereiden en afmaken zoals bij de conventionele bereiding. 

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot hoeven de bonen niet voor geweekt te worden, de bonen wel goed wassen en uit laten lekken.

 

Bak de blokjes chorizo op de Sauté stand, als ze beginnen te verkleuren de uien toevoegen en die meebakken tot de ui zacht begint te worden. Daarna de tomatenpuree, knoflook en specerijen toevoegen en nog een minuutje bakken. Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De bonen in de pan doen, daar bovenop de runderschenkel, groenten en de takjes kruiden. Giet er nu net zoveel bouillon bij tot alles onder staat, ongeveer een cm boven het niveau van ingrediënten.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Stel de IP in op Manual 45 minuten, daarna NPR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Verwijder de takjes kruiden en de runderschenkel. Pluk het vlees van de schenkel en voeg het samen met de rookworst en de mais toe. Verwarm de soep nog ongeveer 20 minuten, tot de rookworst warm en gaar is. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0