Japanse Gehaktballetjes met Honing-Teriyakisaus


Japanse gehaktballetjes met honing-teriyakisaus, met noedels en paksoi.
Japanse gehaktballetjes met honing-teriyakisaus, met noedels en paksoi.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes: 

750 g gehakt (half om half of kip)

1 ei

2 teentjes knoflook

2 bosuitjes

3 cm gember

2 eetlepels sojasaus

2 theelepels sesamolie

2 theelepels togarashi, Japans 7 kruidenpoeder (of chilipeper naar smaak)

Panko (ongeveer 75 gram)

Olie

 

Honing Teriyakisaus:

50 ml sojasaus

50 ml sake

50 ml mirin

1 sjalot, fijngehakt

1 teentje knoflook, geraspt

1 theelepel geraspte gember

1 theelepel rode peper, fijngehakt

2 eetlepels palmsuiker

2 eetlepels honing 

Zwarte peper

1 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels koud water (optioneel) 

 

Garnering:

Bosuitjes, in ringetjes

Geroosterde sesamzaadjes


BEREIDING:

Doe het gehakt in een kom. Rasp de knoflook en gember en snijd de bosuitjes in ringetjes. Doe het ei samen met de knoflook, gember, bosuitjes, sojasaus, sesamolie en Togarashi bij het gehakt en meng het goed door elkaar.  Voeg net zoveel Panko toe tot je een stevig gehaktmengsel hebt dat niet te plakkerig is. 

 

Rol balletjes van het gehaktmengsel, ongeveer 2,5 cm doorsnede. Verhit een beetje olie in een pan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten mooi bruin.

 

Haal de balletjes uit de pan en bak in het achtergebleven bakvocht de sjalot, gember, knoflook en rode peper aan voor de saus. Blus af met sojasaus, sake en mirin en voeg de palmsuiker en honing toe. 

 

Doe de balletjes daarna terug in de pan en laat ze op laag vuur in de saus ongeveer 20 minuten sudderen. Als de saus te dun is kun je deze binden met een beetje maïzena opgelost in koud water. Laat de saus even koken tot de gewenste dikte, breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat extra honing. 

 

Bestrooi de balletjes vlak voor het serveren met geroosterde sesamzaadjes en wat ringetjes bosui. 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de aangebakken gehaktballetjes met de ingrediënten voor de saus 3 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand aanbraden. Haal de balletjes uit de pan en bak de sjalot, gember, knoflook en rode peper aan.

Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en druk op Cancel om het bakproces te stoppen. 

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de Instant Pot in op Manual, HP voor 5 minuten. Laat na afloop de druk geleidelijk terug lopen (NPR). Open de pan zodra het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0