Vietnamese Loempia's


Vietnamese loempia's met loempiasaus.
Vietnamese loempia's met loempiasaus.

INGREDIËNTEN (voor ongeveer 20 stuks)

 

Loempia's:

20 loempiavellen

2 kipfilets (ongeveer 350 gram)

1 ui

1/2 rode peper

2 teentjes knoflook

2 theelepels geraspte gember

250 gram winterwortel

100 gram gesneden witte kool

100 gram taugé

100 gram rijstnoedels (dunne)

2 eetlepels sojasaus

2 theelepels sesamolie

2 theelepels ketoembar

1 theelepel palmsuiker

Peper en sambal naar smaak

1 ei, geklutst

Zonnebloemolie

 

Loempiasaus:

1 sjalotje

1 teentje knoflook

2 cm verse gember

1/2 chilipeper

50 ml gezeefde tomaten of tomatenketchup

50 ml gembersiroop

Peper en palmsuiker

Zonnebloemolie


BEREIDING

Loempia's:

Laat de loempiavellen rustig ontdooien in de verpakking, anders drogen ze uit.

 

Snijd de kipfilet in hele kleine blokjes, net iets grover dan kipgehakt. De ui, rode peper, gember en knoflook schoonmaken. Snipper de ui en rode peper zo fijn mogelijk en rasp de knoflook en gember. De winterwortel schillen en daarna raspen op een grove rasp. De witte kool en taugé iets fijner snijden. De rijstnoedels in warm water weken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 

Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok en bak de ui en knoflook kort aan. Voeg dan de kipfilet toe en bak een minuutje mee. Dan de overige ingrediënten toevoegen (behalve de rijstnoedels) en nog een paar minuten bakken tot alles beetgaar is.

 

Breng de vulling op smaak met peper en/of sambal en eventueel wat extra sesamolie en sojasaus. Doe de vulling in een schaal en laat het goed afkoelen. Laat de rijstnoedels uitlekken en meng dit door de afgekoelde vulling.

 

Haal de loempiavellen uit de verpakking en leg ze onder een vochtige theedoek. Neem één loempiavel van de stapel en leg het met de punt naar je toe op een werkblad. Verdeel ongeveer een eetlepel vulling over het loempiavel, ongeveer 10 cm van de onderkant van het vel (zie tekening). Vouw de onderste punt van het loempiavel over de vulling. Vouw de punten aan de zijkant naar binnen en rol de loempia verder op. Smeer met een kwastje wat geklutst ei op het laatste puntje van het vel, rol de loempia volledig op en druk goed aan.

 

Herhaal dit tot de loempiavellen op zijn. Op dit moment kun je de loempia's invriezen of gelijk gaan bakken.

 

Verhit zonnebloemolie in de frituurpan of in een wok tot 180 graden Celsius. De verse loempia's bak je in ongeveer 3 minuten goudbruin, als ze bevroren zijn duurt het ongeveer 5

minuutjes. Laat de loempia's uitlekken op keukenpapier en serveer met loempiasaus.

 

Loempiasaus:

Doe de sjalot, knoflook, gember en chilipeper in de blender en maal het fijn. Verhit een

beetje olie in een pannetje en bak de puree kort aan tot de geuren vrij beginnen te komen. Voeg dan de gezeefde tomaten en de gembersiroop toe en verhit nog een paar minuutjes. Breng de saus eventueel op smaak met peper en palmsuiker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0