Gyoza, Japanse Dumplings


Gyoza met een vulling van kipgehakt en garnalen, met soja chili dressing.
Gyoza met een vulling van kipgehakt en garnalen, met soja chili dressing.

INGREDIËNTEN (voor ongeveer 30 stuks)

 

Gyoza met Kip:

1/2 pak gyoza vellen

200 gram kipgehakt

2 bosuitjes, fijngesneden

2 theelepels geraspte gember

1 teentje knoflook, geperst

1/4 rode peper, fijngehakt

1 theelepel sesamolie

2 theelepels mirin

1 eetlepel sojasaus

Plantaardige olie om in te bakken

 

Gyoza met Garnalen:

1/2 pak gyoza vellen

200 gram rauwe garnalen, gepeld 

50 g shiitake paddenstoelen

2 bosuitjes, fijngesneden

2 theelepels geraspte gember

1 teentje knoflook, geperst

1/4 rode peper, fijngehakt

1 theelepel sesamolie

2 theelepels mirin

1 eetlepel sojasaus

 

Soja Chili Dressing:

75 ml sojasaus

1 eetlepel mirin

2 theelepels rijstazijn

1 theelepel suiker

2 eetlepels warm water

1 theelepel fijngehakte gember

1/4  rode peper (zonder zaadjes, fijngehakt)

1 bosuitje, fijngesneden

1 theelepel geroosterde sesamzaadjes


BEREIDING

Kip vulling:

Meng in een kom het kipgehakt met de sesamolie, mirin, sojasaus, geraspte gember, geperste knoflook, fijngehakte rode peper en de fijngesneden bosui.

 

Garnalen vulling:

Hak de garnalen met een scherp mes fijn en snijd de shiitake in kleine blokjes. Meng dit met de sesamolie, mirin, sojasaus, geraspte gember, geperste knoflook, fijngehakte rode peper en de fijngesneden bosui.

 

Soja Chili Dressing:

Doe de suiker met het warme water in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sojasaus, mirin en rijstazijn toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de fijngehakte gember, chili en bosuitjes toe. Laat de saus minimaal een half uurtje staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Strooi vlak voor gebruik de geroosterde sesamzaadjes over de dipsaus. 

 

Gyoza:

Laat de gyoza vellen in de verpakking rustig ontdooien. Leg ze daarna onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

 

Zet een kommetje water klaar. Neem een gyoza vel in je hand, leg in het midden een theelepel van de rauwe vulling. Maak de randjes een klein beetje nat met wat water en vouw de gyoza dicht met kleine vouwtjes. Herhaal dit tot de vellen of de vulling op zijn. Leg de gyoza op een stuk bakpapier tot je ze gaat bakken.

 

Verwarm een scheutje olie in de hapjespan, ongeveer 2 eetlepels. Als de olie goed heet is, de gyoza op de platte kant in de pan leggen. Als de onderkant mooi goudbruin gebakken is, voeg je een kopje water toe. Doe de deksel op de pan en laat de gyoza 4 tot 5 minuutjes stomen tot het water is verdampt en ze gaar zijn.

 

Haal de deksel eraf, als er nog water in de pan zit, laat het dan verdampen. Voeg daarna twee theelepels sesamolie toe om ze nog wat extra smaak te geven.  Serveer met soja chili dressing of een andere saus naar keuze.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Karin (maandag, 06 november 2017 19:08)

    Het water loopt me in de mond!