Libanese Gehaktballetjes Gevuld met Geitenkaas in Pittige Tomatensaus


Libanese gehaktballetjes gevuld met geitenkaas in pittige tomatensaus.
Libanese gehaktballetjes gevuld met geitenkaas in pittige tomatensaus.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes:

500 gram gehakt (lam/rund)

100 gram zachte geitenkaas

1 rode ui, geraspt

1 teentje knoflook, geraspt

1 eidooier

4 el paneermeel

2 el platte peterselie, fijngehakt

1 à 2 tl harissa (naar smaak)

2 tl gemalen komijn

1 tl gemalen piment

1 tl paprikapoeder

1 tl zwarte peper

1 tl gemalen kaneel

Zout naar smaak

Olijfolie om te bakken

 

Tomatensaus:

300 ml gezeefde tomaten

100 ml bouillon/water

1 rode ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

2 tl harissa

2 tl gemalen komijn

1 tl zwarte peper

1 blaadje laurier

2 el platte peterselie, fijngehakt

Zout naar smaak


BEREIDING

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de geitenkaas) in een kom en kneed alles goed door elkaar, voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het gehaktmengsel te nat blijft. Maak balletjes ter grootte van een golfbal en stop in ieder balletje een stukje geitenkaas ter grootte van een dobbelsteen.

 

Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de balletjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan en bak in het achtergebleven braadvocht de ui en knoflook tot de ui begint te verkleuren. Daarna de gezeefde tomaten, water/bouillon, harissa, peper, komijn en laurier toevoegen en door elkaar mengen. De saus eventueel op smaak brengen met een beetje zout.

 

Leg de balletjes in de saus en laat ze op laag vuur 30 minuten stoven. Verwijder de laurier en meng de fijngehakte peterselie door de saus.

 

Lekker met couscous of platbrood. 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen water of bouillon toevoegen, 4 uur verwarmen op low. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand rondom bruin bakken. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui begint te verkleuren. Daarna de gezeefde tomaten, water/bouillon, harissa, peper, komijn en laurier toevoegen en door elkaar mengen. De saus eventueel op smaak brengen met een beetje zout.

 

Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 5 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Indien de saus te dun is kun je op de Sauté stand de saus inkoken tot de gewenste dikte. Daarna op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0