Oreo Cheesecake


Oreo Cheescake uit de oven of de Instant Pot.
Oreo Cheescake uit de oven of de Instant Pot.

INGREDIËNTEN

 

Voor een springvorm met een doorsnede van 16-18 cm

 

Bodem:

10 Oreo koekjes, verkruimeld

2 el gesmolten boter

 

Cheesecake:

400 gram roomkaas 

75 gram kristalsuiker

2 eieren 

1 el maïzena

50 ml kwark of zure room

2 tl vanille extract

4 eetlepels geraspte pure chocolade of stukjes Oreo

 

Garnering: 

Verkruimelde Oreo koekjes


BEREIDING

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Verwarm de oven voor op 175 C. Vet de springvorm licht in en bekleed de bodem met bakpapier, op deze manier kun je de cheesecake beter lossen. Bekleed de buitenkant van de springvorm met aluminiumfolie, tegen het lekken.

 

Maal de Oreo's fijn in de blender of doe ze in een plastic zakje en rol er met een deegroller overheen. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar. Verdeel de kruimels over de bodem en druk ze met de achterkant van een lepel stevig aan.  Laat de bodem goed afkoelen in de koelkast.

 

Doe de roomkaas in een kom en mix met een handmixer even goed door elkaar. Voeg dan de suiker, maïzena en het vanille extract toe en mix weer een minuut.

 

De kwark of zure room toevoegen en weer een minuutje mixen, vervolgens de eieren één voor één toevoegen en mixen tot de eieren volledig zijn opgenomen. Roer dan de in geraspte chocolade of in stukjes gehakte Oreo's door het mengsel.

 

Giet het roomkaas mengsel in de springvorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Bekleed de onderkant en de zijkant van de springvorm met aluminium folie.

 

Zet de springvorm in een braadslede en vul de braadslede met warm water tot halverwege de cheesecake. Bak de cheesecake gaar in 40-45 minuten bij 175 C. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier, na een uurtje de cheesecake uit de oven halen en verder af laten koelen tot kamertemperatuur. Daarna nog een aantal uur in de koelkast op laten stijven.

 

Vlak voor het serveren de cheesecake garneren met wat verkruimelde Oreo's.

 


Instant Pot:

De eerste stappen zijn hetzelfde, maak het roomkaasmengsel zoals hierboven beschreven is. Giet het roomkaasmengsel in de springvorm en dek de vorm af met aluminiumfolie zodat er geen condens op de cheesecake kan vallen.

 

Giet 250ml water onder in de Instant Pot , zet de stoominzet in de IP met daarop de cheesecake.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Manual programma en stel de IP in, 35 minuten high pressure. Zet na afloop van het kookprogramma de IP uit en laat de druk gedurende 10 minuten langzaam teruglopen (NPR). Haal daarna de rest van de druk eraf (QR). Maak de pan voorzichtig open zodat er geen condens op de cheesecake valt.

 

Laat de cheesecake 10 minuten afkoelen op een taartrooster, daarna de randjes voorzichtig lossnijden. Dit om te voorkomen dat de cheesecake scheurt, tijdens het afkoel proces krimpt de cheesecake namelijk. 

 

Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is verder af laten koelen in de koelkast voor minstens 4 uur. Garneer de cheesecake vlak voor het serveren met wat verkruimelde Oreo's.


Reactie schrijven

Commentaren: 0