Gehaktballetjes en Groenten Gestoofd in Kruidige Kokosmelksaus


Gehaktballetjes en groenten gestoofd in een kruidige kokosmelksaus.
Gehaktballetjes en groenten gestoofd in een kruidige kokosmelksaus.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes:

500 gram gehakt

1 eidooier

4-5 eetlepels paneermeel

1 sjalot of kleine ui, geraspt

1 teentje knoflook, geraspt

2 cm gember, geraspt

1 tl gemalen koriander

1 tl zwarte peper

1/2 tl gemalen komijn

1/2 tl cayennepeper

1/4 tl nootmuskaat

1/4 tl kruidnagelpoeder

Zout naar smaak 

Olie

 

Kruidige Kokosmelksaus:

250 ml kokosmelk

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geraspt

1 stengels citroengras, gekneusd

1 chilipeper, fijngehakt

2 kardemonpeulen, gekneusd

2 schijfjes gember

2 tl kurkuma

2 tl gemalen koriander

1/2 tl gemalen komijn

Zout en peper naar smaak

Groenten:

1 winterwortel, in plakjes

1 rode paprika, in ringetjes

2 koningsoesterzwammen (eringi)

2 portobello's

2 struikjes paksoi


BEREIDING

 

Meng het gehakt met de overige ingrediënten voor de balletjes en meng alles goed door elkaar, voeg zout naar smaak toe. Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een golfbal.

 

Verhit een beetje olie in een pan en bak de balletjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin.

 

Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui begint te verkleuren, voeg dan de specerijen, citroengras, chilipeper en gember toe en bak een minuutje mee. 

 

Voeg de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar, voeg dan de plakjes wortel, paprika en paddenstoelen toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles op laag vuur in ongeveer 15-20 minuten gaar worden. Voeg de laatste 3 minuten de paksoi toe zodat deze kan garen. Breng op smaak met zout en peper. 

 


Slow cooker:

Bij bereiding in de slow cooker ongeveer 3-4 uur op low verwarmen, de paksoi de laatste 10 minuten mee laten garen.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand rondom bruin bakken. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui begint te verkleuren, voeg dan de specerijen, citroengras, chilipeper en gember toe en bak een minuutje mee. 

 

Voeg de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar, voeg dan de plakjes wortel, paprika en paddenstoelen toe. De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 5 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Zet de IP op de Sauté stand en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte, eventueel kun je de saus binden. Druk op Cancel om het inkoken te stoppen, voeg daarna de paksoi toe en laat die in een paar minuten gaar worden. Daarna op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0