Ajam Pangang met Pittige Gembersaus


Ajam pangang met pittige gembersaus, rijst en snijboontjes in kokossaus.
Ajam pangang met pittige gembersaus, rijst en snijboontjes in kokossaus.

INGREDIËNTEN

 

Ajam Pangang:

1 kilo drumsticks
2 el palmsuiker

2 tl 5-spice

2 tl zwarte peper

2 tl knoflookpoeder

1 tl uienpoeder

zout naar smaak

 

Pittige Gembersaus:

1 ui, heel fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

1 of 2 rode lomboks (naar smaak)

250 ml water

2 el tomatenpuree

1 tl sambal

4 cm geraspte gember

1 tl gemberpoeder

2 el gembersiroop

2 el ketjap manis

2 blaadjes djeroek poeroet (of 2 el citroensap)

Zout, peper en palmsuiker naar smaak

Maizena om de saus te binden (optioneel)

Olie 


BEREIDING

 

Maak een mengsel van de suiker, 5-spice, peper, knoflook, uienpoeder en zout, wrijf de kip hiermee in. Laat minstens een uur marineren.

 

Bak de ui en knoflook in een beetje olie tot de ui zacht begint te worden, voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee. Voeg daarna alle overige ingrediënten (behalve de maïzena) voor de saus toe en breng op laag vuur aan de kook. Leg de kip in de saus en laat een half uurtje op laag vuur stoven.

 

Haal de drumsticks uit de saus en leg ze in een ovenschaal. Zet de schaal een paar minuutjes onder een hete grill voor een krokant korstje.

 

Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel wat palmsuiker of citroensap. Als de saus te dun is kun je die binden met wat maïzena. 


Slow cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts 125 ml water gebruiken. Ongeveer 4 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de ui en knoflook op de Sauté stand aanbakken. Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en meng alles goed door elkaar, leg de gemarineerde kip in de saus. Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de IP in op High Pressure voor 10 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Haal de drumsticks uit de saus en leg ze in een ovenschaal. Zet de schaal een paar minuutjes onder een hete grill voor een krokant korstje.

 

Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel wat palmsuiker of citroensap. Als de saus te dun is kun je die in laten koken door een paar minuutjes te verwarmen op de Sauté stand.


Reactie schrijven

Commentaren: 0