Piendang Ketjap van Rundvlees


Piendang ketjap met bami goreng, spiegelei, kroepoek en paksoi.
Piendang ketjap met bami goreng, spiegelei, kroepoek en paksoi.

INGREDIËNTEN: 

 

750 gram rundvlees

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook

1 rode peper

1 tl trassi pasta

1 el asem

3 cm verse gember

2 schijfjes laos

1 sereh stengel, gekneusd

2 daun salaam

2 daun djeroek poeroet

1/2 kopje ketjap manis

1/2 kopje water

Peper, zout, sambal en palmsuiker naar smaak

Olie of boter


BEREIDING

Bestrooi het rundvlees rondom met peper en zout. Verhit wat olie of boter in de pan en bak hierin het vlees rondom bruin.

 

Maak in een vijzel of blender een boemboe van 1 ui, knoflook, rode peper, gember, trassi en asem. Maal tot een fijne pasta.

 

Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven bakvocht de overgebleven ui tot deze goudbruin gebakken is. Voeg dan de boemboe toe en bak tot de geuren vrij beginnen te komen. Blus af met het water en de ketjap, roer alles goed door elkaar.

 

Leg het vlees terug in de pan en voeg de sereh, laos, daun salaam en djeroek poeroet toe. Stoof het vlees op laag vuur in ongeveer 2 uur gaar.

 

Verwijder de sereh, laos, daun salaam en djeroek poeroet. Laat indien nodig de saus nog wat indikken door nog een kwartiertje te stoven zonder deksel op de pan. Breng de saus eventueel nog wat op smaak met wat peper, zout, sambal of palmsuiker.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts een klein scheutje water toevoegen en ongeveer 8 uur op low verwarmen. Eventueel het laatste halfuur zonder deksel op de pan zodat de saus kan indikken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst zowel het vlees als de ui en boemboe aanbakken op de Sauté stand. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Sluit en vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Stew/Meat programma en stel de IP in op High Pressure voor 40 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Als de saus te dun is dan op de Sauté stand nog even in laten koken. Verder op dezelfde manier op smaak brengen en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Jack (zondag, 04 juni 2017 15:16)

  Hi ik heb net een Instant Pot en wil Rendang proberen te maken. In jouw recept van Rendang heb je het niet over de stew/meat functie, maar in deit recept pindang kecap wel. Beide op 40/45 min HP. Wat maakt het verschil?

 • #2

  JayBee (zondag, 04 juni 2017 20:13)

  Hoi Jack,
  In het begin gebruikte ik vaak de voorgeprogrammeerde functies, die geven een richtlijn voor de bereidingstijd. Je kunt de tijden enigzins aanpassen. Na verloop van tijd weet je de tijden van de verschillende soorten vlees/groente uit je hoofd en zul je merken dat je ze niet meer zomveel gebruikt. Met de Manual functie kun je alles instellen zoals joj het wilt hebben. Verder is er geen verschil.