Ossenstaart Ragù


Ossenstaart ragù, met aardappelpuree, spinazie en koningsoesterzwammen.
Ossenstaart ragù, met aardappelpuree, spinazie en koningsoesterzwammen.

INGREDIËNTEN: 

 

1,5 kg ossenstaart, in stukken

2 el bloem

2 uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook, geperst

2 kleine winterwortels, in blokjes (of 1 grote)

2 stengels bleekselderij, in blokjes

4 tomaten, in blokjes

1 rode paprika, in blokjes

2 el tomatenpuree

250 ml rode wijn

250 ml gezeefde tomaten

250 ml runderbouillon

1 tl piment

1 el paprikapoeder

2 laurierblaadjes

Bosje kruiden tijm/oregano/rozemarijn/selderij

Zout en peper naar smaak

Boter of olijfolie

 

Garnering:

Bosje platte peterselie, fijngehakt

Parmezaanse kaas, geraspt


BEREIDING

Bestrooi de stukken ossenstaart met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit boter of olijfolie in een pan en braad de ossenstaart rondom bruin.

 

Haal het vlees uit de pan en fruit in het achtergebleven braadvocht de ui, als deze zacht begint te worden de knoflook en tomatenpuree toevoegen en een paar minuutjes meebakken. Voeg de blokjes wortel, bleekselderij, paprika en tomaat toe samen met de piment en het paprikapoeder. Blus af met de rode wijn en laat even flink doorkoken zodat de alcohol kan verdampen. 

 

Voeg de gezeefde tomaten, bouillon, laurierblaadjes en het bosje kruiden toe en laat het geheel in ongeveer 4 uur op laag vuur stoven.

 

Haal het vlees uit de pan, laat het even afkoelen en pluk het vlees van de botjes. Verwijder de takjes kruiden uit de saus, laat de saus eventueel wat inkoken en breng op smaak met zout en peper. Voeg het vlees toe aan de saus en garneer met wat Parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen bouillon toevoegen,  vervang dit eventueel door een bouillonblokje. Laat de ossenstaart in 10-12 uur op low gaar stoven. Verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst alles aanbakken op de Sauté stand. Voeg de wijn toe en laat het even flink koken zodat de alcohol kan verdampen. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Sluit en vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Stew/Meat programma en stel de IP in op High Pressure voor 45 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Als de saus te dun is dan op de Sauté stand nog even in laten koken. Verder op dezelfde manier afmaken en garneren.


Reactie schrijven

Commentaren: 0