Appel-Kaneel Cheesecake (IP)


Appel-kaneel cheesecake uit de Instant Pot.
Appel-kaneel cheesecake uit de Instant Pot.

INGREDIËNTEN (Voor een springvorm van 16 cm doorsnede, 8cm hoog)

 

Bodem:

100 gram speculaasjes, verkruimeld

30 gram boter, gesmolten

 

Vulling:

300 gram roomkaas

100 gram suiker (of meer naar smaak)

200 gram Griekse yoghurt

15 gram maïzena

2 el kaneel

1 tl vanille extract

2 eieren

Snufje zout

1/3 deel van de appel compote

 

Appel compote:

3 appels, in reepjes

1 el kaneel

Eventueel suiker en citroensap naar smaak

Boter


BEREIDING

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.

 

Maak de appel compote door een klein klontje boter te verwarmen in een koekenpan, bak hierin de appelreepjes tot ze net zacht beginnen te worden. Voeg de kaneel toe, meng alles goed door elkaar en breng eventueel op smaak met wat suiker of citroensap. Laat afkoelen.

 

Vet de springvorm licht in en bekleed de zijkant met bakpapier, op deze manier kun je de cheesecake beter lossen. Maal de speculaasjes fijn in de blender of doe ze in een plastic zakje en rol er met een deegroller overheen. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar. Verdeel de kruimels over de bodem en druk ze met de achterkant van een lepel stevig aan.  Laat de bodem goed afkoelen.

 

Doe de roomkaas in een kom, mix met een handmixer ( op de langzame stand) gedurende een minuut. Voeg dan de suiker, maïzena, kaneel, vanille en een snufje zout toe en mix weer een minuut.

De Griekse yoghurt toevoegen en weer een minuutje mixen, vervolgens de eieren erbij doen en nog even kort mixen (ongeveer 20 seconden) tot de eieren zijn opgenomen. Niet te lang want dan krijg je te veel lucht in het mengsel. Spatel 1/3 deel van de appel compote door het mengsel.

 

Giet het roomkaas mengsel in de springvorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Dek de springvorm af met aluminiumfolie zodat er geen condens op de cheesecake kan vallen tijdens de bereiding.

 

Giet 250ml water onder in de Instant Pot en verwarm het water op de Sauté stand. Druk op Cancel om het Sauté programma te stoppen. Zet als het water bijna kookt de stoominzet of een stoommandje in de pot met daarop/in de cheesecake.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Manual programma en stel de IP in, 24 minuten high pressure. Zet na afloop van het kookprogramma de IP uit en laat de druk langzaam teruglopen (NPR).

 

Laat de cheesecake 10 minuten afkoelen op een taartrooster, daarna de randjes voorzichtig lossnijden. Dit om te voorkomen dat de cheesecake scheurt, tijdens het afkoel proces krimpt de cheesecake namelijk. 

 

Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is verder af laten koelen in de koelkast voor minstens een uur. Maak daarna de springvorm voorzichtig open en verwijder het bakpapier.

 

Versier de cheesecake met een laagje appel compote. 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hetty spek (zondag, 10 november 2019 12:04)

    Cheece cake was niet gaar na 24 min.?