Indische Spekkoek


Indische spekkoek
Indische spekkoek

INGREDIËNTEN

 

150 gram bloem

400 gram roomboter, op kamertemperatuur

250 gram witte basterdsuiker

12 eieren (10 eiwitten, 12 dooiers)
1 tl vanille extract

1 tl zout
10 tl gemalen kaneel

2,5 tl gemalen anijszaad

2 tl gemalen nootmuskaat

2 tl gemalen kruidnagel

2 tl kardemonpoeder


BEREIDING

De oven voorverwarmen op 175 C en het bakblik goed invetten. Je kunt een springvorm gebruiken met een diameter van 20 of 22cm, of een cakeblik.

 

Maak een kruidenmengsel door kaneel, anijszaad, nootmuskaat, kruidnagel en kardemon te mengen.

 

De eieren scheiden en verdelen over twee kommen, eentje met 10 eiwitten (zorg dat de kom vetvrij is) en de andere met 12 dooiers.

 

Klop de eiwitten met een handmixer tot het eiwit luchtig is en stijf.

Klop de boter met de suiker, het zout en het vanille extract tot een romige massa, voeg daarna beetje bij beetje de eidooiers toe. Voeg pas nieuwe dooiers toe als de eerdere dooiers volledig zijn gemengd met het botermengsel.

 

Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mengsel, beetje bij beetje. Zorg dat het mengsel luchtig blijft. Als al het eiwit is toegevoegd de gezeefde bloem er in delen doorheen spatelen.

 

Als alles goed gemengd is het beslag verdelen over twee kommen, gelijke delen. Aan één van de kommen het kruidenmengsel toevoegen en goed door het beslag mengen. Je hebt nu een wit en een bruin beslag.

 

Verdeel een dun laagje van het witte beslag op de bodem van de bakvorm, ongeveer 2-3 eetlepels. Bak het beslag in 3 tot 4 minuten gaar in de voorverwarmde oven, gebruik de grillstand. Als dat niet lukt stel de oven dan in op alleen bovenwarmte. De tijd kan variëren per oven, zorg dat het beslag gaar is maar niet bruin.

 

Haal de bakvorm uit de oven en verdeel nu een paar eetlepels (2-3) van het  bruine beslag over de witte laag. Door de warmte van de onderste laag kun je het beslag nu goed gelijkmatig verdelen en gladstrijken met de achterkant van een lepel. Bak deze laag weer 3 tot 4 minuten. Bak zo steeds afwisselend een laagje wit of bruin beslag tot het beslag op is, eindig met een bruine laag.

 

Stel de oven nu in op boven en onder warmte en bak de spekkoek nog 10 minuten op 100C om te zorgen dat de cake helemaal gaar is. Laat de spekkoek tien minuten afkoelen in de bakvorm, daarna uit de vorm halen en verder af laten koelen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0