Spaanse Rundvlees Stoofpot


Spaanse rundvlees stoofschotel met tomatenrijst.
Spaanse rundvlees stoofschotel met tomatenrijst.

INGREDIËNTEN

 

750 gram rundvlees

150 gram chorizo in kleine blokjes

2 uien, fijngesnipperd

3 teentjes knoflook, geperst

2 eetlepels tomatenpuree

4 tomaten, in blokjes
1 winterwortel, in plakjes

1 rode paprika, in reepjes

1 bakje champignons, in plakjes

2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gerookt paprikapoeder

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen venkelzaad
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
2 takjes oregano of 1 tl gedroogde oregano

400 ml bouillon   

Olijfolie of boter

Peper en zout naar smaak

 

Garnering:

4 eetlepels olijven
Bosje peterselie, fijngehakt

 


BEREIDING

Snijd de runderlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Verhit wat olijfolie of boter in de pan en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven braadvet de blokjes chorizo. Als de chorizo begint te verkleuren de ui en knoflook toevoegen en bakken tot de ui zacht begint te worden.

 

De tomatenpuree en de specerijen toevoegen en nog een minuutje bakken. De tomaat, wortel, paprika, bouillon en de takjes kruiden toevoegen en het geheel op laag vuur in ongeveer twee en een half uur gaar stoven. 

 

Verwijder de takjes kruiden en breng de stoofpot op smaak met peper en zout. Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met de fijngehakte peterselie en olijven.

 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts 200 ml bouillon gebruiken. Ongeveer 8 uur op low verwarmen tot het rundvlees gaar is.

 

Voeg een half uur voor het einde van de bereidingstijd de champignons toe.

 

Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst alles in porties aanbakken op de Sauté stand. Voeg de overige ingrediënten toe, daarna de pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 35 minuten.

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR).

 

Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Zet de IP op de Sauté stand en voeg de champignons toe, laat de stoofpot met de deksel van de pan ongeveer  een kwartiertje pruttelen zodat de champignons gaar worden en het overtollige vocht verdampt. Daarna op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Ilse (woensdag, 04 juli 2018 20:01)

    Die gaat op de lijst voor volgende week, bedankt voor het delen!

  • #2

    Debby (donderdag, 11 april 2019 12:56)

    De rijst kan je die er ook bij doen? En hoe met de instant pot

  • #3

    JayBee Kookt (vrijdag, 12 april 2019 16:49)

    Ik zou de rijst er niet gelijk bij doen omdat het rundvlees en de rijst een hele andere garingstijd hebben. Wat ik wel eens doe is aan het eind een rekje over de stoofpot heen zetten met daarop een RVS kom met daarin de rijst en water. De zogenaamde pot in pot methode.


    Ik gebruik een verhouding rijst:water van 1:1, en dan 6 minuten manual HP, vervolgens NPR.