Citroen Cheesecake (Instant Pot)


Citroen cheesecake uit de Instant Pot.
Citroen cheesecake uit de Instant Pot.

INGREDIËNTEN (Voor een springvorm van 16 cm doorsnede, 8cm hoog)

 

Bodem:

100 gram Bastogne koeken, verkruimeld

30 gram boter, gesmolten

 

Vulling:

400 gram roomkaas

115 gram suiker

100 gram zure room

14 gram maïzena

2 á 3 el lemon curd (naar smaak)

2 eieren

Snufje zout


BEREIDING

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.

 

Vet de springvorm licht in en bekleed de zijkant met bakpapier, op deze manier kun je de cheesecake beter lossen. Maal de Bastogne koeken fijn in de blender of doe ze in een plastic zakje en rol er met een deegroller overheen. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar. Verdeel de kruimels over de bodem en druk ze met de achterkant van een lepel stevig aan.  Laat de bodem goed afkoelen.

 

Doe de roomkaas in een kom, mix met een handmixer ( op de langzame stand)gedurende een minuut. Voeg dan de suiker, maïzena en een snufje zout toe en mix weer een minuut.

De zure room en de lemon curd toevoegen en weer een minuutje mixen, vervolgens de eieren erbij doen en nog even kort mixen (ongeveer 20 seconden) tot de eieren zijn opgenomen. Niet te lang want dan krijg je te veel lucht in het mengsel.

 

Giet het roomkaas mengsel in de springvorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

 

Giet 250ml water onder in de Instant Pot en verwarm het water op de Sauté stand. Druk op Cancel om het Sauté programma te stoppen. Zet als het water bijna kookt de stoominzet of een stoommandje in de pot met daarop/in de cheesecake.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Manual programma en stel de IP in, 24 minuten high pressure. Zet na afloop van het kookprogramma de IP uit en laat de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan voorzichtig open zodat er geen condens op de cheesecake valt.

 

Laat de cheesecake 10 minuten afkoelen op een taartrooster, daarna de randjes voorzichtig lossnijden. Dit om te voorkomen dat de cheesecake scheurt, tijdens het afkoel proces krimpt de cheesecake namelijk. 

Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is verder af laten koelen in de koelkast voor minstens een uur. Maak daarna de springvorm voorzichtig open en verwijder het bakpapier.

 

Versier de cheesecake eventueel met een laagjes bosbessen of lemoncurd.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  PetravdBroek (vrijdag, 17 april 2020 17:22)

  Hoi,
  Ik heb geen zure room, zou het ook met crème fraiche kunnen??

 • #2

  Stephanie (zondag, 26 april 2020 22:07)

  Ja Petra, dat kan. Ik gebruik zelf Griekse yoghurt...