Daging Malakka


Daging Malakka met pandanrijst, atjar ketimoen, geroerbakte spitskool en wortel.
Daging Malakka met pandanrijst, atjar ketimoen, geroerbakte spitskool en wortel.

INGREDIËNTEN

 

750 gram rundvlees, in blokjes

5 sjalotten, in ringetjes

3 tomaten, in dunne partjes

4 cm laos, gehalveerd

2 teentjes knoflook

2 rode lomboks of sambal naar smaak

2 tl ketoembar

1 tl djinten

1 el gula djawa

1/2 kopje ketjap manis

1/2 kopje water

75 gram gemalen pinda's

Zout, gula djawa en sambal naar smaak

Olie


BEREIDING

Bak de uien in een beetje olie tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de knoflook, ketoembar en djinten toe en bak nog even mee tot de geuren vrij beginnen te komen.

 

Voeg de tomaat, laos, lomboks, gula djawa, ketjap en water toe. Meng alles goed door elkaar en voeg dan het vlees toe. Stoof het vlees op laag vuur in 2-3 uur gaar.

 

Roer de gemalen pinda's door de saus, net zoveel tot je een mooie gebonden saus hebt. Breng het geheel eventueel nog op smaak met zout, gula djawa of sambal.

 

Slow cooker:

Bij bereiding in de slow cooker het water achterwege laten en het gerecht in 6-8 uur op low gaar stoven. Verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de uien en specerijen aanbakken op de Sauté stand. Zet de IP uit.  Voeg de overige ingrediënten toe, daarna de pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Kies voor het Meat/Stew programma en stel de IP in op High Pressure voor 35 minuten.

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Daarna op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ingrid (dinsdag, 13 februari 2018 09:30)

    Dit was zo onwijs lekker!
    Bedankt voor het recept.

  • #2

    Tineke Timmer (woensdag, 01 april 2020 10:07)

    Hoi JB,
    Kan ik de ketjap manis en de gula djawa ook vervangen voor iets koolhydraat-arms. Of zou dat niet lukken.

    Liefs