Boeuf Stroganoff


Boeuf Stroganoff.
Boeuf Stroganoff.

INGREDIËNTEN

 

750 gram rundvlees in blokken (rib of sukadelappen)

250 ml runderbouillon

150 gram magere spekreepjes

250 gram champignons of 2 portobello's, in schijfjes

2 grote uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

2 rode puntpaprika's, in blokjes

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

1 eetlepel tomatenpuree

2 tl paprikapoeder

1 tl cayennepeper

1 borrelglaasje cognac of wodka

Kopje diepvries doperwten (optioneel)

Bosje peterselie, fijngehakt

Worcestershire saus

Crème fraîche

Dijon mosterd

Peper en Zout

Boter of olie


BEREIDING

Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit een beetje boter of olie in de pan en bak het vlees in een paar minuten bruin. Neem het vlees uit de pan en bak nu de spekreepjes en de ui, als de ui zacht begint te worden de knoflook en de tomatenpuree toevoegen en een paar minuutjes meebakken. 

 

Het vlees weer in de pan doen en de blokjes paprika, paprikapoeder, cayennepeper, laurier, tijm en de bouillon toevoegen. Laat op laag vuur twee tot drie uur pruttelen tot het vlees gaar is. Voeg het laatste kwartier de diepvries doperwten toe.

 

Bak ondertussen de champignons tot ze bruin gebakken zijn, voeg de cognac/wodka toe en flambeer. Voeg ze daarna toe aan de stroganoff.

 

Neem de pan van het vuur en breng de stroganoff op smaak met een paar theelepels mosterd, een paar druppels Worcestershire saus, zout en peper en de crème fraîche. Bestrooi met de fijngehakte peterselie. 


Slow cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de bouillon achterwege laten en vervangen door een verkruimeld bouillonblokje en een klein scheutje water. Ongeveer 8 uur op low verwarmen, daarna de geflambeerde champignons en de doperwten toevoegen en verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst alles in porties aanbakken op de Sauté stand. Voeg de overige ingrediënten toe, daarna de pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Kies voor het Meat/Stew programma en stel de IP in op High Pressure voor 35 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Laat de IP op de warmhoudstand staan. De geflambeerde champignons en de doperwten toevoegen, laat dit een kwartiertje doorwarmen. Daarna verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Rianne (zondag, 08 december 2019 17:40)

  Overheerlijk gerecht!

 • #2

  Mieke (dinsdag, 24 december 2019 12:43)

  Ik heb per ongeluk kipdijfilet gekocht�
  Hoelang zal ik het dan in de slowcooker doen denk je?

 • #3

  Jannie (woensdag, 25 december 2019 19:47)

  Heerlijk, alleen het flamberen is niet gelukt...waarschijnlijk zat er nog te veel vocht bij de champignons, dus de volgende keer moet ik ze eerst echt droog bakken.

 • #4

  aradeb1972@gmail.com (vrijdag, 01 juli 2022 14:15)

  J