Bruine Bonensoep


Bruine bonensoep.
Bruine bonensoep.

INGREDIËNTEN

 

300 gram gedroogde bruine bonen

150 gram magere spekreepjes

1 ui

1 eetlepel tomatenpuree

1 grote winterwortel

1 aardappel

2 dunne preien

1 kleine knolselderij, of 1/2 grote

1 rode peper

1 runderschenkel

1 rookworst

2 eetlepels fijngehakte selderij, lavas en peterselie

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

Runderbouillon

Versgemalen zwarte peper en zout naar smaak


BEREIDING

De bruine bonen een nacht laten weken in een pan koud water, het water af en toe verversen. De volgende ochtend de bonen aan de kook brengen en 15 minuten laten koken, daarna afgieten en uit laten lekken.

 

Ondertussen de groenten schoonmaken. De ui snipperen, de wortel en knolselderij in kleine blokjes snijden, de prei in ringetjes en de aardappel grof raspen. 

 

De spekjes aanbakken, als ze beginnen te verkleuren de ui en tomatenpuree even mee laten bakken. De schenkel erbij doen, daar bovenop de bruine bonen en dan de rest van de groenten, lavas/selderij/peterselie, laurier, de rode peper (in zijn geheel zodat je hem later makkelijk kunt verwijderen) en de takjes tijm. Voeg nu net zoveel bouillon toe tot alles bijna onder de vloeistof staat, ongeveer 1 cm onder het oppervlak. Laat de soep op laag vuur ongeveer anderhalf uur pruttelen tot de bonen en andere groenten gaar zijn. 

 

Haal de takjes kruiden, laurier en de rode peper uit de soep. Roer de soep een paar keer goed door zodat de bonen gedeeltelijk breken, dat geeft meer binding. Je kunt ze ook met behulp van een pureestamper gedeeltelijk kapot maken of een deel van de soep pureren met de staafmixer. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Voeg de rookworst toe en verwarm de soep nog een half uur.

 

Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de soep ongeveer 8 uur op low verwarmen en verder afmaken zoals bij de conventionele bereiding. 

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot hoeven de bonen niet voor geweekt te worden, de bonen wel goed wassen en uit laten lekken.

 

Bak de spekjes op de Sauté stand, als ze beginnen te verkleuren de uien toevoegen en die meebakken tot de ui zacht begint te worden. Daarna de tomatenpuree toevoegen en nog een minuutje bakken. Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De bonen in de pan doen, daar bovenop de runderschenkel, groenten en de takjes kruiden en laurier. Giet er nu net zoveel bouillon bij tot alles bijna onder staat, ongeveer een cm onder het niveau van ingrediënten.  

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Stel de IP in op Manual 45 minuten, daarna NPR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Verwijder de takjes kruiden en de runderschenkel. Pluk het vlees van de schenkel en voeg het samen met de rookworst en de fijngehakte kruiden toe. Verwarm de soep nog ongeveer 20 minuten, tot de rookworst warm en gaar is.


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Rico (woensdag, 07 februari 2018 14:55)

  Vandaag gemaakt in de IP, echt lekker!

 • #2

  Spikkel (woensdag, 07 november 2018)

  Zooooooo dat was lekker!

 • #3

  JayBee Kookt (donderdag, 08 november 2018 11:01)

  Altijd leuk om te horen!

 • #4

  Monique (zaterdag, 10 november 2018 19:19)

  OMG wat was dit zalig! Thx JB voor dit geweldige recept. Blijvertje hoor ;-)

 • #5

  Jaybee Kookt (zondag, 11 november 2018 14:55)

  Dank je :)