Babi Pangang met Gembersaus


Babi pangang met gembersaus, atjar en kroepoek.
Babi pangang met gembersaus, atjar en kroepoek.

INGREDIËNTEN

 

Babi Pangang:

700 gram buikspek of varkensschouder aan één stuk
2 el palmsuiker

2 el zeezout

2 tl 5-spice

2 tl zwarte peper

2 tl knoflookpoeder

1 tl uienpoeder

2 el sojasaus

2 el Shaoxing rijstwijn

 

Gembersaus:

1 ui, heel fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

250 ml water

2 el tomatenpuree

1 tl sambal

4 cm geraspte gember

1 tl gemberpoeder

2 el gembersiroop

2 el ketjap manis

2 el palmsuiker

2 el citroensap of azijn

Zout en peper naar smaak

Maizena om de saus te binden (optioneel)

Olie 


BEREIDING

 

Babi Pangang: 

Snijd een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek. 

Maak een mengsel van de suiker, zout, 5-spice, peper, knoflook en uienpoeder en wrijf het vlees hiermee in. Doe het vlees in een plastic zak en doe dan de sojasaus en rijstwijn erbij. Laat minstens een uur of vier marineren maar het liefst een hele nacht.

 

De volgende dag het vlees in de slow cooker leggen en ongeveer 6 uur op low verwarmen. Daarna uit de slow cooker halen, het vlees onder een hete grill leggen tot je een krokant korstje hebt. Het vlees in plakken snijden en besprenkelen met de saus.

 

Gembersaus:

Bak de ui en knoflook in een beetje olie tot de ui zacht begint te worden, voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee. Voeg daarna alle overige ingrediënten (behalve de maïzena) voor de saus toe en breng op laag vuur aan de kook. Roer regelmatig.

 

Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel nog wat extra suiker of citroensap. Als de saus te dun is kun je die binden met wat maïzena. 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Leonie (maandag, 06 maart 2017 22:00)

    Wat een lekker recept.
    Kan alleen niet tegen alcohol waarmee kan ik de rijstwijn vervangen?
    Groetjes Leonie

  • #2

    JayBee (dinsdag, 07 maart 2017 13:44)

    Hoi Leonie,
    Je kunt de rijstwijn vervangen door droge sherry of droge witte wijn, en eventueel gewoon weglaten.

  • #3

    Manolito van Galen (donderdag, 04 augustus 2022 13:34)

    Hoi Jay Bee,

    Een heerlijk gerecht.
    Ik heb echter geen slowcooker en ook geen oven.
    Is dit gerecht ook te bereiden in een stoof- of braadpan of wok?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito