Coq au Vin


Coq au Vin met aardappelpuree.
Coq au Vin met aardappelpuree.

INGREDIËNTEN

 

1 kip/haan, in stukken

200 gram bacon reepjes

250 gram champignons, in plakjes

2 grote uien, gesnipperd

10 sjalotten of verse zilveruitjes

1 winterwortel, in plakjes

2 stengels bleekselderij, in blokjes

2 eetlepels tomatenpuree

1 eetlepel bloem

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

2 takjes rozemarijn

1 fles rode wijn

1 bouillonblokje

Peper en zout maar smaak

Bosje platte peterselie, fijngehakt

Olie of roomboter


BEREIDING

 

De stukken kip rondom bruin bakken in een beetje olie of boter. De kip uit de pan halen en in het bakvocht de bacon en ui bakken, als de ui zacht is de tomatenpuree en bloem een minuutje mee laten bakken en de knoflook toevoegen. De wijn toevoegen en in laten koken tot ongeveer de helft.

 

Wortel en sjalotten onder in de pan leggen, dan de kip. Het wijnmengsel erbij gieten en het bouillonblokje en de kruiden toevoegen. Ongeveer 90 minuten op laag vuur laten stoven.

 

Op smaak brengen met peper en zout en de fijngehakte peterselie toevoegen.

 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts 250 ml wijn toevoegen en 4-5 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier op smaak brengen en garneren.

 

 

Instant Pot:

Bak de kip in een beetje boter of olie in delen rondom bruin op de Sauté stand, haal de kip uit de pan. Bak in het achtergebleven braadvocht de bacon, als de bacon begint te verkleuren de uien toevoegen en die meebakken tot de ui zacht begint te worden. Daarna de tomatenpuree en de knoflook toevoegen en nog een minuutje bakken. Geen bloem toevoegen, dit kan aanbranden in de IP, de saus kan achteraf ingedikt worden. Afblussen met de rode wijn en in laten koken tot ongeveer de helft. Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De kip en de overige ingrediënten in de pan doen. Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Poultry programma en stel de IP in op 12 minuten, daarna NPR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt en verwijder de takjes kruiden. Haal de kip en de garnituur uit de pan en dik de saus indien nodig in. Verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0