Hongaarse Goulash


Hongaarse goulash met tomatenrijst.
Hongaarse goulash met tomatenrijst.

INGREDIËNTEN

 

750 gram rundvlees, in blokken

100 gram spekreepjes
2 grote uien, in grote stukken
3 tenen knoflook, geperst
3 puntpaprika’s, in reepjes

1 grote winterwortel, in plakjes

250 gram champignons, in plakjes

1 kopje diepvries doperwten

1 bouillonblokje
1 blikje tomatenpuree

1 pakje gezeefde tomaten (400gram)

1 eetlepel bloem
1 1/2 el zoet paprikapoeder

1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder

1-2 tl chilipoeder

1 tl piment poeder
2 tl karwijzaad

2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
Olie of boter

Peper en zout naar smaak

 


BEREIDING

De uien en spekjes in een beetje olie of boter bakken, als de uien beginnen te kleuren de knoflook toevoegen en de tomatenpuree. Ondertussen het vlees kruiden met peper en zout en bestrooien met de bloem. 

 

Het vlees in delen toevoegen en mee bakken tot het rondom dicht geschroeid is. Daarna de plakjes wortel, specerijen en een verkruimeld bouillonblokjes toevoegen, even goed mengen en dan de gezeefde tomaten en een kopje water toevoegen.  

 

Stoof de goulash op laag vuur in ongeveer 3 uur gaar. Voeg een uur voor het einde van de bereidingstijd de paprika en champignons toe.

 

Breng de goulash eventueel nog op smaak met zout en peper en voeg de doperwten en peterselie toe, laat nog 15 minuten doorwarmen. 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen water toevoegen en zo'n 8 uur op low laten pruttelen. Anderhalf tot twee uur voor het einde van de bereidingstijd de paprika en champignons toevoegen. Verder op dezelfde manier afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst de champignons en paprika aanbakken op de Sauté stand. Als ze bruin en beetgaar zijn uit de pan scheppen en apart houden tot later. Bak nu de spekjes, ui, het vlees in delen aan.

Voeg de overige ingrediënten toe, daarna de pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Kies voor het Meat/Stew programma en stel de IP in op High Pressure voor 35 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Laat de IP op de warmhoudstand staan. De gebakken paprika en champignons en de doperwten toevoegen, laat dit een kwartiertje doorwarmen. Daarna verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 6
  • #1

    Dylano (dinsdag, 05 juli 2016 16:10)

    Hoe maak je de tomatenrijst?

  • #2

    Jay Bee (dinsdag, 05 juli 2016 17:15)

    Hoi Dylano, het recept voor de tomatenrijst staat bij de bijgerechten.
    http://kokenmetkruidenenspecerijen.jimdo.com/2016/06/24/turkse-tomatenrijst/

  • #3

    Dylano (woensdag, 06 juli 2016 06:56)

    Dankjewel ik ga eens kijken!

  • #4

    Danyel (zondag, 23 september 2018 10:43)

    Bij Instant Pot ook maar 1 kopje water toevoegen??

  • #5

    JayBee Kookt (zondag, 23 september 2018 17:09)

    Hoi Danyel, dat is inderdaad voldoende. Er gaat ook al een pakje gezeefde tomaten in, dat is ook vocht.

  • #6

    Gerie richter (vrijdag, 05 november 2021 16:03)

    Hallo vandaag deze goulash gemaakt maar geeft steeds een burn aan. Wat moet ik daaraan doen?
    Ik wou hem maken in de instant pot met meta stuw programma