Vietnamese Bánh Mí met gehaktballetjes


Vietnamese Bánh Mí met gehaktballetjes, zoetzure salade en sausjes.
Vietnamese Bánh Mí met gehaktballetjes, zoetzure salade en sausjes.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktballetjes:

500 gram gehakt (half om half)

1 ei

2 teentjes knoflook, geraspt

1/2 rood pepertje, fijngehakt

1 ui, geraspt

2 cm gember, geraspt

1 tl 5-spice

1 tl zwarte peper

1 el palmsuiker

1 el vissaus

2-3 eetlepels maizena

Handje verse koriander, fijngehakt

Olie

 

Pinda/Gembersaus:

1 teentje knoflook

1/2 rode peper

1 limoenblad

4 el sojasaus

1 el vissaus

1 el palmsuiker

1 el citroensap

kopje water

3 cm verse gember

handje fijngehakte koriander

scheutje gembersiroop

gemalen pinda's

 

Yoghurtsaus:

1 kopje yoghurt

1/2 rood pepertje

1 teentje knoflook

1 tl palmsuiker

handje fijngehakte koriander

zout en peper naar smaak


Zoetzure salade:

200 gram wortel

200 gram rettich

200 ml azijn

4 el suiker

2 cm geraspte gember

snufje gedroogde rode peper (optioneel)

 

Overige ingrediënten:

Broodjes (zacht of hard)

Sla (waterkers, rucola)

Fijngehakte koriander


BEREIDING


Gehaktballetjes en gember/pindasaus:
Alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de olie) goed door elkaar mengen. Kleine balletjes draaien en die even aanbakken in wat olie. 

 

Ondertussen een sausje maken van een teentje knoflook, 1/2 rode peper, limoenblad, 4 el sojasaus, 1 el vissaus, 1 el palmsuiker, 1 el citroensap, kopje water, 3 cm verse gember, handje fijngehakte koriander en een scheutje gembersiroop. Dit over de balletjes gieten en een uurtje op laag vuur laten stoven. (of 3 uurtje op low in de slowcooker)

 

De balletjes uit de pan halen en dan een paar handjes gemalen pinda's door de saus roeren voor de gember/pindasaus.

 

Yoghurtsaus:

Voor de yoghurtsaus een kopje yoghurt mengen met een rood pepertje, teentje knoflook, 1 tl suiker en en handje fijngehakte koriander en een beetje zout en peper.

 

Zoetzure wortel/rettichsalade:

Ongeveer 200 gram wortel en 200 gram rettich in dunne reepjes/plakjes schaven. In een pannetje 200 ml azijn met 4 eetlepels suiker verwarmen tot de suiker is opgelost. Daarna ongeveer 2 cm geraspte gember toevoegen en evt een beetje fijn gehakte rode peper. Het nog warme mengsel over de wortel/rettich gieten en minimaal een uurtje laten staan.

Bánh Mí:
De broodjes opensnijden en beleggen met wat sla, gehaktballetjes en zoetzure salade. Saus naar keuze over het broodje verdelen en er nog wat koriander overheen strooien.

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0