Indisch gehaktbrood met Ketjap/Pindasaus


Indisch gehaktbrood met ketjap/pindasaus en atjar.
Indisch gehaktbrood met ketjap/pindasaus en atjar.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktbrood:

500 gram gehakt

1 grote rode ui

2 teentjes knoflook

1 rode puntpaprika

1 rode peper of 2 theelepels sambal

3 cm gember

1 ei

5-8 el seroendeng

4 el ketjap medja of manis

1 theelepel asem

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten

1 theelepel kurkuma

 

Ketjap/pindasaus:

1 ui

1 teentje knoflook

1/2 kopje water

1/2 kopje ketjap

2-3 el pindakaas

2 theelepels verse gember, geraspt

1 theelepel djinten

1 theelepel ketoembar

2 theelepels sambal


 


BEREIDING

 

Gehaktbrood:

De ui, paprika en peper in kleine blokjes snijden, de knoflook en gember raspen. De ui, paprika en peper in een beetje olie bakken tot de ui zacht is, daarna de knoflook, gember en overige specerijen toevoegen en nog even kort meebakken. Daarna de ketjap er door mengen.

 

Het specerijenmengsel af laten koelen en daarna samen met het ei en de seroendeng door het gehakt mengen. Net zoveel seroendeng toevoegen tot er een stevig mengsel ontstaat. Een brood vormen van het gehakt.

 

 

Ketjap/pindasaus:

Voor de saus de ui, knoflook en specerijen kort aanbakken. Als de uien zacht zijn de ketjap en het water toevoegen en een paar minuten op laag vuur laten sudderen. Daarna de pindakaas er door mengen.

 

Het gehakt insmeren met de saus. Onder in de slowcooker een schaaltje/rekje/proppen aluminiumfolie leggen en daarop het gehaktbrood leggen. Ongeveer 3,5 uur op low in de slowcooker verwarmen, tussendoor nog een paar keer bestrijken met de saus.

 

Of 30 minuten bakken in een oven van 200 graden.

 

Serveren met atjar en de overgebleven saus en bestrooien met wat gebakken uitjes.


 

 

 

 

 

 

 

Variatie:

Ter variatie kun je het gehaktbrood vullen met een paar hard gekookte eieren. Dit geeft een leuk effect bij het aansnijden.

 

Verdeel het gehakt in twee delen, leg op de onderste helft de eieren en bedek vervolgens met het tweede deel van het gehakt.  Druk het stevig aan.


Commentaar schrijven

Commentaren: 0