Indisch gehaktbrood met Ketjap/Pindasaus


Indisch gehaktbrood met ketjap/pindasaus en atjar.
Indisch gehaktbrood met ketjap/pindasaus en atjar.

INGREDIËNTEN

 

Gehaktbrood:

500 gram gehakt

1 grote rode ui

2 teentjes knoflook

1 rode puntpaprika

1 rode peper of 2 theelepels sambal

3 cm gember

1 ei

5-8 el seroendeng

4 el ketjap medja of manis

1 theelepel asem

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten

1 theelepel kurkuma

 

Ketjap/pindasaus:

1 ui

1 teentje knoflook

1/2 kopje water

1/2 kopje ketjap

2-3 el pindakaas

2 theelepels verse gember, geraspt

1 theelepel djinten

1 theelepel ketoembar

2 theelepels sambal


 


BEREIDING

 

Gehaktbrood:

De ui, paprika en peper in kleine blokjes snijden, de knoflook en gember raspen. De ui, paprika en peper in een beetje olie bakken tot de ui zacht is, daarna de knoflook, gember en overige specerijen toevoegen en nog even kort meebakken. Daarna de ketjap er door mengen.

 

Het specerijenmengsel af laten koelen en daarna samen met het ei en de seroendeng door het gehakt mengen. Net zoveel seroendeng toevoegen tot er een stevig mengsel ontstaat. Een brood vormen van het gehakt.

 

 

Ketjap/pindasaus:

Voor de saus de ui, knoflook en specerijen kort aanbakken. Als de uien zacht zijn de ketjap en het water toevoegen en een paar minuten op laag vuur laten sudderen. Daarna de pindakaas er door mengen.

 

Het gehakt insmeren met de saus. Onder in de slowcooker een schaaltje/rekje/proppen aluminiumfolie leggen en daarop het gehaktbrood leggen. Ongeveer 3,5 uur op low in de slowcooker verwarmen, tussendoor nog een paar keer bestrijken met de saus.

 

Of 30 minuten bakken in een oven van 200 graden.

 

Serveren met atjar en de overgebleven saus en bestrooien met wat gebakken uitjes.


 

 

 

 

 

 

 

Variatie:

Ter variatie kun je het gehaktbrood vullen met een paar hard gekookte eieren. Dit geeft een leuk effect bij het aansnijden.

 

Verdeel het gehakt in twee delen, leg op de onderste helft de eieren en bedek vervolgens met het tweede deel van het gehakt.  Druk het stevig aan.


Reactie schrijven

Commentaren: 6
  • #1

    Mirjam (dinsdag, 26 december 2017 08:09)

    Ik heb geen slowcooker of oven. Kun je dit ook braden.

  • #2

    JayBee (woensdag, 27 december 2017 10:37)

    Dat zou moeten lukken, ik zou dan alleen wel adviseren om een wat langer/smaller gehaktbrood te maken zodat je het makkelijker om kunt draaien zonder datbhetbuit elkaar valt. Meer een gehaktstaaf dus.

  • #3

    sonja (woensdag, 25 april 2018 19:23)

    een vraagje.

    dat gehaktbrood met dat ei erin heb je die in de oven gedaan of in de slowcooker hij is zo mooi bruin en voor hoeveel personen is het ongeveer

  • #4

    Jaybeekookt.nl (woensdag, 25 april 2018 20:17)

    Ik heb het gehaktbrood in de slow cooker gemaakt. Tijden het verwarmen regelmatig insmeren met een beetje saus, dan krijgt het vanzelf een mooi kleurtje. En als het gehaktbrood toch wat bleek blijft (kan per slow cooker verschil uitmaken) kun je het als het gaar is nig even onder de grill leggen voor een mooi korstje.
    Dit brood is voor 5 a 6 personen.

  • #5

    Mia (vrijdag, 18 mei 2018 13:33)

    Kan ik wat over is invriezen?

  • #6

    Jaybeekookt.nl (vrijdag, 18 mei 2018 14:07)

    Ja hoor, dat kan prima!