Shepard's Pie


Shepard's Pie met rundergehakt, groenten en aardappelpuree.
Shepard's Pie met rundergehakt, groenten en aardappelpuree.

INGREDIËNTEN

 

Vlees vulling:

500 gram rundergehakt

1 grote ui

2 teentjes knoflook

2 el bloem

2 stengels bleekselderij

2 wortels

1 kopje diepvries doperwten

1 kopje rode wijn

1 kopje bouillon

1 eetlepel Worcestershire saus

2 eetlepels tomatenpuree

2 takjes tijm

Zout en peper naar smaak

Handje gehakte peterselie

 

Aardappelpuree:

750 gram kruimige aardappels

120 ml melk

Klontje boter

Eidooier

Handje geraspte cheddar

Nootmuskaat, zout en peper naar smaak

 


BEREIDING

 

Vleesvulling:

De ui, wortels en bleekselderij in kleine blokjes snijden en de knoflook persen. De ui en knoflook in een beetje olie aanbakken tot de uien zacht zijn, dan het gehakt toevoegen en rul bakken. 

De tomatenpuree en bloem even kort meebakken en daarna de bouillon en rode wijn toevoegen. Goed mengen en dan de tijm, Worcestershire saus en de wortel en bleekselderij toevoegen. 

Laat op laag vuur ongeveer 1 1/2 uur stoven zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Op smaak brengen met peper en zout en daarna de doperwten en gehakte peterselie toevoegen.

 

Bij bereiding in de slowcooker geen bouillon toevoegen maar vervangen door een bouillonblokje. Ongeveer 3-4 uur op low laten stoven.

 

Aardappelpuree:

De aardappelen schillen en in kleine stukken snijden. In een pan met water en een beetje zout aan de kook brengen. Laat ze in ongeveer 20 minuten gaar koken. Verwarm in een andere pan de melk en boter.

Als de aardappels gaar zijn deze afgieten en even droog laten stomen. Daarna met een pureestamper fijn stampen en net zoveel van het melk/boter mengsel toevoegen tot je een smeuïge puree krijgt.

De kaas en de eidooier er door roeren en op smaak brengen met een beetje nootmuskaat, peper en zout.

 

Shephard's Pie:

Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree er overheen. Bak de pie ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot de puree een mooi krokant laagje heeft, of zet de pie een paar minuutjes onder een hete grill.


Instant Pot:

Bak de uien op de Sauté stand tot ze zacht beginnen te worden. De tomatenpuree en de knoflook toevoegen en nog een minuutje bakken. Voeg het gehakt toe en bak het rul, daarna de overige ingrediënten voor de vleesvulling toevoegen . Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De aardappelen schillen in kleine stukken snijden en in een stoommandje leggen. Zet een rekje in de IP over de vleesvulling en zet daarop het stoommandje met de aardappelen.

 

Vergrendel de IP en sluit het ventiel. Stel de IP in op Manual, 12 minuten HP, daarna QR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Haal het stoommandje met de aardappels uit de IP en bereid de aardappelpuree op bovenstaande wijze.

 

Verwijder de takjes kruiden uit de vleesvulling en zet de IP een paar minuutjes op Sauté zodat het overtollige vocht kan verdampen.

 

Daarna de pie maken zoals hierboven beschreven is.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Sandra (maandag, 30 oktober 2017 20:31)

  Ohhhhh, dat lijkt me heerlijk!
  Dankjewel voor het recept.

 • #2

  Marsha (woensdag, 27 december 2017 17:58)

  He, wil niet vervelend of irritant doen, maar shepherd's pie is met lam, vandaar de shepherd in de naam. Met rund is het cottage pie. Maar wel heerlijke recepten!!!!