Lasagne Bolognese


Lasagne Bolognese met Bechamelsaus.
Lasagne Bolognese met Bechamelsaus.

INGREDIËNTEN

 

Bolognese:

500 gram rundergehakt

100 gram pancetta, in reepjes

6 grote tomaten, in blokjes (of 1 blik tomatenblokjes)

250 ml rode wijn

250 ml bouillon

2 el tomatenpuree

2 rode uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook, geperst

2 stengels bleekselderij, in blokjes

1 rode en gele paprika, in blokjes

1 winterwortel, geraspt

1 courgette, in blokjes

1 aubergine, in blokjes

2 takjes tijm

2 takjes oregano

1 takje rozemarijn

Versgemalen zwarte peper en zout

Handje fijne kruiden (basilicum, peterselie, bieslook, kervel, dille)

 

Bechamelsaus:

300 ml melk

25 gram boter

25 gram bloem

Nootmuskaat, peper en zout

 

Lasagne:

Pak lasagne bladen

Parmezaanse kaas, geraspt

 


BEREIDING

 

Bolognese:

Pancetta samen met de uien en knoflook aanbakken, daarna de tomatenpuree en het gehakt toevoegen en het gehakt rul bakken. Afblussen met de rode wijn en even flink door laten koken, laat de rode wijn ongeveer voor de helft inkoken. Daarna de overige ingrediënten toevoegen en de saus op een zacht vuurtje ongeveer 2 uur laten stoven. Verwijder de takjes kruiden en breng de saus op smaak brengen met peper en zout en de fijne kruiden toevoegen.

 

Bechamelsaus:

Maak een roux van de boter en bloem, goed roeren en bakken tot de bloem gaar is. Dan de melk beetje voor beetje toevoegen en goed roeren tot er een gladde saus ontstaat, een paar minuten zachtjes door laten koken om de saus goed te binden. Op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.

 

Lasagne:

In een ovenschaal de lasagne samenstellen. Begin met een laagje bolognesesaus, dan lasagnebladen, dan bechamelsaus met wat geraspte parmezaanse kaas, laagje bolognesesaus, lasagnebladen. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is. Eindig met een laag bechamelsaus met daar bovenop geraspte parmezaanse kaas. 

 

45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 


Slow Cooker:

De Bolognese saus kan ook in de slow cooker gemaakt worden. In dat geval de bouillon vervangen door een bouillonblokje, 6-8 uur laten stoven op low.

 

Instant Pot:

Bij bereiding van de Bolognese saus in de Instant pot de pancetta samen met de uien bakken op de Sauté stand. Als de ui bruin begint te worden de knoflook, tomatenpuree en het gehakt toevoegen, het gehakt rul bakken. Afblussen met de rode wijn en even flink door laten koken, laat de rode wijn ongeveer voor de helft inkoken. Daarna de overige ingrediënten toevoegen en het bakproces stoppen door op Cancel te drukken.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de IP in op Manual, High Pressure voor 20 minuten. Laat na afloop van het kookproces de druk langzaam terug lopen (NPR). Open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt. Verder op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0