Vlaams stoofvlees


Vlaams stoofvlees met een stamppotje van zoete aardappel en wilde spinazie.
Vlaams stoofvlees met een stamppotje van zoete aardappel en wilde spinazie.

INGREDIËNTEN

 

750 gram rundvlees

3 uien in ringen

2 teentjes knoflook, gehakt

2 takjes tijm

2 kruidnagels en laurierblaadjes

1 tl gemalen piment

1 of 2 sneetjes brood of ontbijtkoek

2 el scherpe mosterd

Donker Trappistenbier

Peper en zout

 


BEREIDING

 

Kruid het vlees met peper en zout en bak het rondom bruin. De uien en knoflook even kort meebakken en daarna de tijm, kruidnagel, laurier, piment en het bier toevoegen. Besmeer de sneetjes brood/ontbijtkoek met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant op het vlees. Ik begin altijd met 1 sneetje en voeg op het laatst indien nodig nog een sneetje toe als de saus niet genoeg is gebonden. Laat ongeveer 4 uur op een zacht vuurtje stoven.

 

Slow Cooker: 

Bij bereiding in de slowcooker slechts de helft van het flesje bier toevoegen en ongeveer 8 uur op low in de cooker laten stoven.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst zowel het vlees als de ui aanbakken op de Sauté stand. Druk op Cancel om het bakproces te stoppen.

Voeg daarna de overige ingrediënten toe, voeg maar één sneetje brood/ontbijtkoek toe. Na afloop van de bereiding kan eventueel nog een sneetje toegevoegd worden om te binden.

 

Sluit en vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Stew/Meat programma en stel de IP in op High Pressure voor 40 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Als de saus te dun is dan op de Sauté stand nog even in laten koken en eventueel een tweede  sneetje brood/ontbijtkoek toevoegen om de saus te binden. Verder op dezelfde manier op smaak brengen en afwerken.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Marina (donderdag, 11 februari 2016 21:15)

  Gefeliciteerd met je gave website

 • #2

  ingeborg dooreman (maandag, 25 februari 2019 09:57)

  Jouw gerechten zijn subliem lekker. Heb er zeker al 4 (specifiek voor de instant pot) van gemaakt en ze waren telkens yummie. Bedankt voor de inspiratie. Nog geen dag spijt gehad van mijn aankoop van de instant pot.

 • #3

  JayBee Kookt (maandag, 25 februari 2019 14:50)

  Wat leuk om te horen, dankjewel. Veel plezier met de Instant Pot, die zou ik ook echt niet meer kunnen missen!

 • #4

  mirella (maandag, 04 mei 2020 15:49)

  welk bier kan ik nog meer gebruiken ipv trappisten bier want die hebben ze hier niet en ben niet thuis in de bier soorten vandaar mijn vraag?

  En super lekker recepten al gemaakt van jou en topp

 • #5

  JayBee Kookt (maandag, 25 mei 2020 13:58)

  Je zou ook Oud Bruin kunnen gebruiken of een ander donker kasteelbier.