Bobotie met Mango Chutney


  Zuid Afrikaanse Bobotie met mango chutney en salade.
Zuid Afrikaanse Bobotie met mango chutney en salade.

INGREDIËNTEN

 

Bobotie:

500 gram gehakt (250 gram rund, 250 gram lam)

2 uien, gesnipperd

1 teentje knoflook, geperst

3 cm gember, geraspt

1 appel, in kleine blokjes

8 gedroogde abrikozen, in blokjes

1 handje jumbo rozijnen

2 el tomatenpuree

1 kopje bouillon

2 witte boterhammen (zonder korst) in kleine blokjes

4 el mangochutney

1 el kerriepoeder

2 tl kurkuma

1 tl ketoembar

1 tl paprikapoeder

1 tl cayennepeper

Snufje kruidnagel en kaneel

Zout en peper naar smaak

 

Custard:

 2 eieren

1/2 tl kurkuma

1 kopje melk

 

Mango Chutney:

2 grote mango´s of 3 kleinere, in blokjes

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, geperst

4 cm geraspte gember

1 rode peper of 1 theelepel chilipeper vlokken

2 theelepels bruin mosterdzaad

2 theelepels fenegriek zaadjes

1/2 theelepel kurkuma

2 theelepels ketoembar

1/2 theelepel djinten

1/2 theelepel kardemom

1/4 theelepel kaneel

Sap en rasp van een limoen

Sap en rasp van een sinaasappel

100 gram rozijnen

Kokosolie


BEREIDING

 

Bobotie:

De uien in een beetje olie bakken tot ze zacht zijn, daarna de tomatenpuree, knoflook en de specerijen toevoegen en kort bakken. Gehakt toevoegen en rul bakken, daarna de overige ingrediënten toevoegen en goed mengen. 

Overbrengen naar een ovenschaal en ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden.

 

De custard maken door de eieren los te kloppen met de melk en kurkuma, de custard over het gehaktmengsel gieten.

45 minuten bakken op 180 graden tot de custard gestold is.

 

Eventueel kan de bobotie ook in de slowcooker gemaakt worden. Zet hiervoor de ovenschaal in de cooker en verwarm 3 uur op low. Giet daarna de custard over het gehaktmengsel en verwarm nog ongeveer een uur op low tot de custard is gestold.

 (Eventueel een paar minuten onder de gril voor een krokant korstje)

 

Mango chutney:

Bak alle specerijen samen met de ui en knoflook in een beetje kokosolie kort aan. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 1 uurtje zachtjes stoven.(of 3 uur op low in de slowcooker).  Als de chutney dan nog wat dun is nog een half uurtje stoven met het deksel eraf zodat de chutney wat in kan dikken.

 

Eventueel een lepel honing/bruine suiker/gula djawa toevoegen als het niet zoet genoeg is. Een beetje fijngehakte koriander er net voor het serveren door roeren is ook lekker.

 

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0