Ajam Putih met Spinazie


Ajam Putih met spinazie, noodles, zoetzure komkommer en kroepoek.
Ajam Putih met spinazie, noodles, zoetzure komkommer en kroepoek.

INGREDIËNTEN

 

Ajam Putih:

6 kippendijen

6 sjalotten of 2 uien, fijngesnipperd

3 teentjes knoflook, geperst

4 cm verse gember

1 sereh stengel, gekneusd

2 daun djeroek poeroet

2 daun salaam 

6 kemirienoten

1 tl asem

1 tl sambal trassi 

2 tl ketoembar

1 tl djinten

2 kruidnagels

200 ml kokosmelk

Zout en peper naar smaak

Olie

 

Garnering:

300 gram verse spinazie

Bosuitjes, in ringetjes

Bosje koriander, fijngehakt

 


BEREIDING

 

Maak een boemboe van de sjalotten, gember, knoflook, sambal, kemirienoten, ketoembar, djinten en de asem. Vijzel alles tot een gladde pasta. Marineer de kip gedurende 30 minuten in een eetlepel van de boemboe.

 

Bak de rest van de boemboe in een beetje olie tot de geuren vrij komen. Voeg dan de kip toe samen met de kokosmelk, djeroek poeroet, daun salaam, sereh en de kruidnagels. 

 

Laat de kip op laag vuur in ongeveer 25 minuten gaar stoven, of 3-4 uur op low in de slowcooker. Verwijder de djeroek poeroet, daun salaam, kruidnagels en de sereh. Breng het gerecht op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra sambal.

 

Voeg de spinazie toe en laat het geheel nog zo'n 5 minuten doorwarmen.

 

Garneer met wat fijngehakte bosuitjes en koriander.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Martine (zaterdag, 20 augustus 2016 10:38)

    Goede morgen, ziet er echt smakelijk uit heb wel een paar vraagjes.
    Wat is en waar zijn deze te kopen:
    sereh stengel,
    daun djeroek poeroet
    daun salaam
    asem
    sambal trassi
    ketoembar
    djinten

    Lieve groetjes en alvast bedankt
    Martine

  • #2

    Jay Bee (zaterdag, 20 augustus 2016 13:47)

    Hoi Martine,

    Sereh is citoengras, verkrijgbaar bij de toko, op de markt en in de meeste supermarkten.

    Djeroek poeroet = Limoenblad.
    Te vervangen door de geraspte schil van limoen of eventueel citroen. 2 blaadjes djeroek poeroet vervangen door ongeveer een afgestreken theelepel limoenrasp.

    Daun salaam = lijkt qua uiterlijk op laurier maar smaakt totaal anders. Het zijn aromatische blaadjes met een citrusachtige en bittere smaak. Typisch voor de Indische keuken, vaak gebruikt in combinatie met sereh en laos. Je kunt het weglaten of vervangen door kerrieblaadjes, dat komt nog het dichtste in de buurt wat smaak betreft.

    Zowel djeroek als salaam zijn bij de toko verkrijgbaar, vers en in de vriezer. Djeroek zie je tegenwoordig ook steeds vaker in de supermarkt liggen.

    Asem is tamarindepasta, het zorgt ervoor dat het vlees mals word en geeft een friszure smaak. Te vervangen door citroensap. Te koop bij de toko en bij de meeste supermarkten bij de oosterse ingrediënten.

    Kemirienoten zorgen voor een romige saus en geven binding, het smaakt nootachtig maar ook een beetje bitter. Je kan ze vervangen door macademianoten, dat geeft hetzelfde bindende en romige effect maar je mist wel de typische smaak.

    Te koop bij de toko, zowel de noten als notenpasta. De noten even kort roosteren of poffen voor je ze gebruikt en dan vijzelen, dat geeft de meeste smaak.

    Sambal trassi is een milde sambal met de typische smaak van trassi (garnalenpasta). Te vervangen door iedere andere sambal, eventueel kun je wat losse trassi toevoegen. (Toko en supermarkt)

    Ketoembar is gemalen korianderzaad, Djinten is gemalen komijnzaad. Dat heb je vast wel in huis, verkrijgbaar bij de toko en supermarkt.