Vietnamees Rundvlees


Vietnamees rundvlees met pandan rijst en roerbak groente.
Vietnamees rundvlees met pandan rijst en roerbak groente.

INGREDIËNTEN

750 gram rundvlees

2 teentjes knoflook

3 sjalotten

1 rode peper

1 stengel citroengras

2 limoenblaadjes

5 cm gemberwortel

2 theelepels gemalen ketoembar

1 theelepel Szechuanpeper

1 theelepel venkelzaad

1/4 theelepel gemalen kruidnagel

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

2 steranijs

1 eetlepel vissaus

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels palmsuiker

1 limoen

(Kokos)olie

 

Garnering:

Bosje koriander


BEREIDING

Snijd de sjalotten en rode peper fijn en rasp de knoflook en gember. Kneus de serehstengel.

 

Het rundvlees in blokjes snijden en in een braadpan rondom bruin bakken in een beetje olie. Haal het vlees uit de pan en bak in het achter gebleven bakvocht de sjalotten, rode peper, knoflook en gember tot de ui begint te verkleuren.

 

Voeg de specerijen, citroengras, laurierblaadje en de limoenblaadjes toe en bak dit een minuutje mee. Daarna 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel palmsuiker toevoegen. Meng alles goed door elkaar en voeg ongeveer 200 ml water toe.

 

Stoof het vlees op laag vuur in twee tot drie uur gaar.

 

Verwijder het citroengras, de limoenblaadjes, het laurierblad, de steranijs en het kaneelstokje. Breng het gerecht op smaak met wat limoensap en eventueel wat extra sojasaus, vissaus of palmsuiker. Als de  saus nog wat te dun is kun je deze in laten koken of binden met een beetje maïzena of arrowroot.

 

Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met wat fijngehakte koriander.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen water toevoegen. Ongeveer 8 uur op low verwarmen tot het rundvlees gaar is. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot eerst alles in porties aanbakken op de Sauté stand. Voeg de overige ingrediënten toe samen met een kopje water, daarna de pan vergrendelen en het ventiel sluiten.

 

Stel de IP in op Manual, HP voor 35 minuten. Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR).

 

Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Laat de saus indien nodig op de Sauté stand inkoken. Verder op dezelfde manier afwerken.

 

Rijst koken in de IP (Pot in Pot methode, PIP): 

Zet een stoomrekje in de pan(het vlees mag in de pan blijven)  en zet daar bovenop een vuurvaste schaal.  Doe twee koppen rijst en twee koppen water in de schaal. Vergrendel de IP opnieuw en stel in op Manual, HP voor 6 minuten.  

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt.


Reactie schrijven

Commentaren: 0