Aziatische Kippensoep


Aziatische kippensoep met onder andere kokosmelk, citroengras, kurkuma, gember en rode peper.
Aziatische kippensoep met onder andere kokosmelk, citroengras, kurkuma, gember en rode peper.

INGREDIËNTEN

 

Bouillon:

2 kippenpoten of 4 kippendijen met bot

3 sjalotten

2 teentjes knoflook

1 kleine winterwortel

1 stengel sereh

3 cm verse gember

3 cm verse laos

3 cm verse kurkuma (of 1 theelepel gemalen)

1 rode peper

2 blaadjes salaam

2 limoen blaadjes (djeroek poeroet)

Korianderwortels (optioneel)

Versgemalen zwarte peper naar smaak

2 liter bouillon

Kokosolie 

 

Afwerking:

Hardgekookte eieren

Rode peper in ringetjes

Witte kool, in reepjes

Champignons, in plakjes

Bosje koriander

200 ml dikke kokosmelk 


BEREIDING

Halveer de rode peper en verwijder eventueel de zaadjes voor wat minder pit. Rasp de winterwortel grof en snipper de sjalotten en de knoflook fijn. De gember, laos en kurkuma in schijven snijden. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh, kneus de stengel of leg er een knoop in.

 

Verhit een beetje kokosolie in een grote soeppan en bak hierin de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, laos en kurkuma even aan tot de ui begint te verkleuren. Voeg de kip, korianderwortels, wortel en de sereh toe en blus af met de bouillon.

 

Laat de soep op laag vuur een uurtje trekken of tot de kip gaar is. Verwijder de rode peper, sereh, gember, laos, kurkuma, korianderwortels, djeroek poeroet en de blaadjes salaam.

 

Haal ook de kip uit de bouillon. Laat de kip even afkoelen en pluk daarna het vlees van de botten. Doe het samen met wat plakjes champignons en gesneden witte kool bij de bouillon. Roer de kokosmelk erdoor en breng de soep smaak met versgemalen zwarte peper naar smaak. Laat de soep nog een kwartiertje doorwarmen.

 

Schep de soep in kommen en garneer met wat korianderblaadjes, ringetjes rode peper en eventueel

een hard gekookt ei.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de bouillon 5 uur op low laten trekken, daarna de kip, rode peper, sereh, gember, laos, kurkuma, korianderwortels, djeroek poeroet en de blaadjes salaam verwijderen. Het vlees van de botten plukken en samen met de witte kool en champignons nog een uurtje op low verwarmen.

 Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, laos en kurkuma op de Sauté stand aanbraden. Voeg de overige ingrediënten toe. Druk op Keep Warm/Cancel om het bakproces te stoppen.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Druk op Soup en stel de IP in op 20 minuten. Als het programma afgelopen de druk langzaam terug laten lopen (NPR), open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Verwijder de rode peper, sereh, gember, laos, kurkuma, korianderwortels, djeroek poeroet en de blaadjes

salaam. Haal de kip uit de pan en pluk het vlees van de botten. Doe het samen met de kokosmelk, champignons en witte kool terug in de pan. Laat het een kwartiertje doorwarmen.

 

Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Berichten: 0