Pompoen Curry


Pompoen curry met rijst en Indiase kip curry.
Pompoen curry met rijst en Indiase kip curry.

INGREDIËNTEN 

 

1 flespompoen, in stukken

1 ui, gesnipperd

1 chilipeper, fijngehakt

3 teentjes knoflook, geperst

3 cm verse gember, geraspt

2 tl gemalen koriander

1 tl bruin mosterdzaad

1 tl gemalen komijn

1/2 tl kurkuma

400 gram tomaten, in blokjes (blik of vers)

2 el fijngehakte koriander

Zout en peper

Suiker en tamarinde naar smaak

Olie of ghee


BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200C.

Besprenkel de pompoen met wat olie, peper en zout. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bak de pompoen in ongeveer 40 minuten bij 200C goudbruin en gaar.

 

Wrijf in een vijzel of blender de gember, knoflook en chilipeper tot een glad mengsel. Verhit een beetje olie in een koekenpan of wok en bak hierin de ui goudbruin, voeg dan het mosterdzaad toe en bak tot de zaadjes beginnen te poppen. Voeg dan het gembermengsel toe en bak nog ongeveer 5 minuten.

 

Voeg de koriander, komijn, kurkuma en de tomatenblokjes toe en laat de saus op laag vuur ongeveer een kwartiertje pruttelen zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. 

 

Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel een beetje suiker en/of tamarinde. Haal de pompoen uit de oven en verdeel de saus erover, meng alles goed door elkaar en strooi vlak voor het serveren de fijngehakte koriander over het gerecht.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de ui met het mosterdzaad aanbakken, daarna het gembermengsel toevoegen en kort meebakken. Alle overige ingrediënten voor de saus toevoegen, slechts 200 gram tomatenblokjes gebruiken. De pompoen door de saus mengen en in ongeveer 4 uur op low gaar stoven.

Daarna het gerecht op dezelfde manier op smaak brengen en serveren.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de ui aanbakken op de Sauté stand, als de ui goudbruin is het mosterdzaad toevoegen en bakken tot de zaadjes beginnen te poppen. Het gembermengsel toevoegen en even meebakken. Druk op Cancel om het bak proces te stoppen. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en meng de pompoen er doorheen.  De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 9 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk snel teruglopen (QR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Daarna op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0