Winterse Linzensoep


Winterse linzensoep
Winterse linzensoep

INGREDIËNTEN

 

400 gram gemengde linzen

100 gram magere spekblokjes

1/2 knolselderij, in blokjes

1 grote ui, gesnipperd

1 grote winterwortel, in blokjes

2 dunne preien, in ringetjes

2 teentjes knoflook

1 rode peper (naar smaak)

1 eetlepel tomatenpuree

1 theelepel gerookt paprikapoeder

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

2 takjes oregano

2 takjes selderij

1 rookworst

Bouillon

Olijfolie

Peper, zout en rode wijn azijn

 

Garnering:

Fijngehakte peterselie en selderij 


BEREIDING

De spekblokjes bakken tot ze bruin beginnen te worden, dan de ui en een scheutje olijfolie toevoegen en bakken tot de ui zacht begint te worden. Voeg de tomatenpuree, gerookt paprikapoeder en de knoflook toe en bak dit een minuutje mee.

 

Voeg de wortel, knolselderij, prei en linzen toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu de bouillon toe en zorg dat alles ruim onder staat, ongeveer 2 cm boven de ingrediënten (ongeveer 2 liter). Leg de takjes kruiden en de laurierblaadjes in de pan en laat de soep op zacht vuur in ongeveer 60 minuten gaar worden. Af en toe roeren en eventueel wat extra vocht toevoegen als de soep te dik is.

 

Verwijder de takjes kruiden en de laurierblaadjes en voeg de rookworst toe. Breng de soep op smaak met zout, flink wat versgemalen peper en een scheutje rode wijnazijn. Laat de soep nog even doorwarmen tot de rookworst gaar is.

 

Garneer de soep met wat fijngehakte selderij en peterselie.

 


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de soep 6-8 uur op low verwarmen, het laatste uur de rookworst mee laten garen. Verder op dezelfde manier op smaak brengen en garneren.

 

Instant Pot:

Bak de spekjes op de Sauté stand, als ze beginnen te verkleuren de uien toevoegen en die meebakken tot de ui zacht begint te worden. Daarna de tomatenpuree, het gerookte paprikapoeder en de knoflook toevoegen en nog een minuutje bakken. Zet de IP uit door op Cancel te drukken.

 

De linzen en de groenten in de pan doen samen met de takjes kruiden en laurier. Giet er nu net zoveel bouillon bij tot alles ruim onder staat, ongeveer 2 cm boven het niveau van ingrediënten.  Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Soep programma en stel de IP in op 25 minuten, daarna NPR.

 

Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Verwijder de takjes kruiden en voeg de rookworst en de fijngehakte peterselie en selderij toe. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten op de warmhoudstand staan tot de rookworst warm en gaar is.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0