Stofoe Kow Metie Nanga Kerrie, pittige Surinaamse rundvlees stoofschotel.


Stofoe Kow Metie Nanga Kerrie met een frisse koolsalade, platbrood en gebakken bananen.
Stofoe Kow Metie Nanga Kerrie met een frisse koolsalade, platbrood en gebakken bananen.

INGREDIËNTEN

 

Stofoe:

750 gram rundvlees (riblap)

2 grote uien, gesnipperd

4 teentjes knoflook, geperst

1 rode peper, in ringetjes (of een hele Madame Jeanette)

3 tomaten, in blokjes

2 laurierblaadjes

2-3 el kerrie massala

1 el palmsuiker

1 kopje bouillon
1 bosje
selderij/peterselie (fijngehakt)

Bosuitjes, in ringetjes

Versgemalen peper, nootmuskaat en zout

Olie

 

Koolsalade:

1/2 Chinesekool

1 kleine winterwortel

1 rode puntpaprika

1/2 komkommer

Bosuitjes

 

Dressing:

1 kopje Griekse yoghurt

2 cm verse gember, geraspt

Scheutje gembersiroop (naar smaak)

Sap en rasp van een limoen

Fijngehakte koriander/peterselie

Versgemalen zwarte peper en zout

 

Platbrood:

200 gram bloem

175-200 gram Griekse yoghurt

1 theelepel bakpoeder

snufje zout

 

Gebakken banaan:

2 bananen

100 gram bloem

melk (ongeveer 150 ml)

1 ei

1 tl kerriepoeder

Snufje zout


BEREIDING


Stofoe:

Het vlees in blokken snijden en kruiden met peper, nootmuskaat en zout en in een beetje olie rondom bruin bakken. Daarna de uien en de kerrie toevoegen en even kort meebakken. De overige ingrediënten toevoegen (behalve de selderij/peterselie en bosui) en op laag vuur in ongeveer 2 uur gaar stoven. Of 6-8 uur op low in de slowcooker (in dit geval maar een half kopje bouillon gebruiken).

 

De helft van fijngehakte selderij/peterselie en bosui toevoegen, door elkaar mengen en de stoofpot eventueel nog wat op smaak brengen met zout en peper. Net voor het serveren de rest van de selderij/peterselie en bosui over het gerecht strooien.

 

Koolsalade:

De Chinese kool in dunne reepjes snijden. de komkommer in partjes en de bosuitjes in ringetjes. De winterwortel en paprika in hele dunne reepjes schaven met behulp van een mandoline. Alles in een kom door elkaar mengen.
Voor de dressing de gember en de schil van de limoen raspen. Mengen met de yoghurt en op smaak brengen met gembersiroop, limoensap, peper en zout. Hierna wat heel fijngehakte koriander er door mengen.
De dressing over de salade gieten, goed mengen en minimaal een uur in laten trekken.

Platbrood:
De bloem mengen met het bakpoeder en zout, hierna beetje bij beetje de yoghurt er doorheen kneden. Net zoveel tot je een soepel iets plakkerig deeg hebt. Het deeg in 6 porties verdelen (of minder/meer, afhankelijk van hoe groot je de broodjes wil hebben) en op een met bloem bestoven werkblad met een deegroller uitrollen tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg het deeg, als de pan heet is, in de pan (zonder olie/boter).  Bak het platbrood ongeveer 1 a 2 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Warm serveren.

Gebakken banaan:
De bananen in plakjes van ongeveer 1/2 cm snijden.
Een beslag maken van de bloem, ei, melk , zout en kerrie. Het moet een dik maar vloeibaar beslag zijn.
In een koekenpan een klein beetje olie doen, als de pan heet is de plakjes banaan door het beslag halen en gelijk in de pan leggen. Bak de bananen ongeveer 1 a 2 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0