Daging Rendang


Daging Rendang met witte rijst, zoetzure komkommer en roerbak groenten.
Daging Rendang met witte rijst, zoetzure komkommer en roerbak groenten.

INGREDIËNTEN

 

1 kg rundvlees in blokken
6 kemirienoten

2 steranijs

2 tl djinten

4 tl korianderzaad

1 tl trassi

1 el asem

3 schijfjes laos

4 cm gember

2 schijfjes koenjitwortel (of 1 theelepel gemalen koenjit)
2 sereh stengels, gekneusd
3 teentjes knoflook, geperst
2 uien, gesnipperd
3-5 lomboks (naar smaak)

3 daun salaam

3 djeroek poeroet

1 el gula djawa

1/2 blok santen

250 ml water

Geroosterde kokos (optioneel)

Olie 

 


BEREIDING

De kemirienoten 10 minuten roosteren in een oven van 180 graden. Daarna in een blender of cobek een boemboe maken van de geroosterde kemirienoten, uien, knoflook, lomboks, asem, ketoembar, djinten, koenjit en gember.

 

Fruit de boemboe in wat olie tot het begint te verkleuren en de geuren vrijkomen. Voeg daarna het vlees en de overige ingrediënten toe. Laat op laag vuur 4-6 uur stoven, het laatste uur zonder deksel op de pan zodat de saus kan indikken. 

 

De sereh, daun salaam en djeroek poeroet verwijderen en de rendang eventueel nog wat op smaak brengen met een beetje extra gula djawa of citroensap.

 

Daging rendang is een "droog" gerecht dus de saus goed in laten koken en eventueel nog wat gedroogde kokos of wat extra santen (blok) toevoegen om de saus in te dikken.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts 100 ml water toevoegen. De rendang 10-12 uur op low laten verwarmen, het laatste uur zonder deksel zodat de saus in kan dikken. Op dezelfde manier op smaak brengen en inkoken. Eventueel op het vuur in laten koken als er te veel vocht aanwezig is.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot het vlees in een beetje olie in porties op de Sauté stand aanbakken. Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven bakvocht de boemboe tot de geuren vrijkomen. Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. Doe het vlees terug in de pan en de overige ingrediënten. Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de IP in op High Pressure voor 45 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt.

 

De sereh, daun salaam en djeroek poeroet verwijderen en de rendang eventueel nog op smaak brengen met  gula djawa of citroensap. 

 

Zet de IP weer op de Sauté stand om de saus in te laten koken, voeg eventueel geroosterde kokos of santen (blok) toe om de saus in te dikken.


Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Marjolijn (zondag, 21 februari 2016 14:46)

  Wat een super recept! We hebben ervan genoten

 • #2

  Tess (7 Jaar) (zondag, 21 februari 2016 16:31)

  Zelfs als ontbijt is het lekker ;)

 • #3

  Jay Bee (zondag, 21 februari 2016 16:55)

  Fijn dat het gesmaakt heeft!

 • #4

  Saskia (zondag, 19 februari 2017 13:27)

  Ooooh nu al zin in om dit recept te maken.
  Als ik dit recept in de slowcooker maak, moet ik dan ook 250 ml water toevoegen?
  Of moet het dan minder zijn?
  Groetjes, Saskia

 • #5

  Jay Bee (zondag, 19 februari 2017 13:57)

  In de slowcooker gebruik ik ongeveer de helft van het water, op het laatst het vocht in laten dampen of nog wat extra santen/kokos toevoegen om de saus in te dikken.

  Eet smakelijk!

 • #6

  Mechje (zaterdag, 30 december 2017 14:56)

  Hoi Jaybee, kan ik ook kokosmelk ipv santen gebruiken? Hoeveel zou dat dan zijn en ik neem aan dan geen water meer toevoegen?

 • #7

  JayBee (zondag, 31 december 2017 15:37)

  Hoi Mechje,

  Ik zou dan 200ml kokosmelk gebruiken en inderdaad geen water toevoegen. Rendang is een vrij droog gerecht dus op het eind even het vocht in laten koken en indikken met wat geraspte kokos.